Ctitoria Patriarhului României și-a sărbătorit hramul

De sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Mănăstirea Dobrești din județul Timiș, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și-a prăznuit unul dintre hramuri, informează „Ziarul Lumina”.

Cu acest prilej, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la subsolul noii biserici a așezământului monahal de către un sobor de preoți și diaconi de la mănăstirile și parohiile din împrejurimile mănăstirii, condus de pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul eparhiei. Slujba a fost săvârșită în prezența Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theophoros”, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către ieromonahul Nectarie Arvai, starețul Mănăstirii Românești, care a vorbit celor prezenți despre lucrarea deosebită a Sfântului Ștefan cel Mare pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru creștinismul balcanic în general. „Ziua de astăzi a fost pentru obștea Mănăstirii Dobrești, dar și pentru credincioșii din sat și din împrejurimi un prilej de înălțare sufletească, de bucurie a întâlnirii cu Sfântul Ștefan cel Mare în rugăciuni și cântări. Ne bucurăm că au fost alături de noi și membrii Asociației Sfântul Ștefan cel Mare din Timișoara, care au contribuit la buna desfășurare a acestei sărbători, precum și mai mulți elevi cu rezultate deosebite la faza județeană a Olimpiadei Naționale de Religie”, a precizat protos. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești.

Așezământul monahal din Dobrești, comuna Bara, a luat ființă la 9 iulie 2003, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și la inițiativa și stăruința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei), originar din această parte a Banatului. Lucrările de construcție desfășurate la noua vatră monahală bănățeană avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii și la noul corp de chilii pentru obște și pelerini. Mănăstirea Dobrești are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente