Crucea Sfântului Andrei din Patra a fost așezată pe un postament de marmură

Relicvariul care conține fragmente din crucea pe care a suferit martiriul Sfântul Apostol Andrei a fost așezată miercuri pe un postament nou de marmură în interiorul Catedralei Sfântul Andrei din Patra, Grecia.

Potrivit Mitropoliei de Patra, postamentul este format din trei nivele și a fost realizat de artiști specialiști la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Hrisostom, Mitropolitul Patrei.

Pe al doilea nivel al postamentului este inscripționat un fragment din troparul Crucii Sfântului Apostol Andrei „Lemnului Crucii tale ne închinăm, Apostole, căci pe acesta te-ai pironit, Andrei cel Întâi Chemat”.

Pe nivelul superior este realizată o icoană a Sfântului Andrei pe cruce în formă de X, iar în jurul ei sunt inscripționate cuvintele Apostolului la vederea crucii pe care urma să își jertfească viața: „Bucură-te, Cruce! Bucură-te cu adevărat!”.

Postamentul de marmură al Crucii Sfântului Andrei – nivel superior. Foto: Mitropolia Patrei

Crucea Sfântului Andrei a fost luată din Grecia de către Ducele Burgundiei în timpul cruciadelor.

Fragmente din această cruce au fost păstrate în Biserica Sf. Victor din Marseilles, Franța.

În data de 19 ianuarie 1980, aceste fragmente au fost returnate în Patra, Grecia, locul unde primul dintre apostolii Domnului chemat la propovăduire a suferit moarte martirică.

Foto credit: Mitropolia de Patra

Comentarii Facebook


Știri recente