Cruce sfințită în Parohia Zau de Câmpie, Protopopiatul Luduș

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat, luni, 9 septembrie, slujba de sfințire a crucii ridicate de familia părintelui pensionar Gheorghe Oltean din Parohia Zau de Câmpie, Protopopiatul Luduș, împreună cu un grup de donatori și sprijinitori, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Amplasată la intrarea în localitatea Zau de Câmpie, crucea ridicată de părintele Oltean are o înălțime de 7,38 metri, fiind construită din beton și placată cu marmură de cea mai fină calitate. Maiestuoasa cruce se înalță alături de alte câteva elemente arhitectonice – o copie după Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, opere ale arhicunoscutului sculptor român Constantin Brâncuși (al cărui strănepot, Constantin Purice din Bărbătești, județul Gorj, a fost prezent la acest eveniment) -, toate amplasate în grădina casei personale a părintelui.

Crucea a fost ridicată de părintele Gheorghe Oltean ca semn de mulțumire pentru „toată darea cea bună și tot darul desăvârșit” (Iac. 1, 17), pe care Dumnezeu le-a trimis „de sus” asupra familiei sale, dar și ca simbol al crucii și al durerii părintești. Prin ridicarea acestei cruci, părintele încearcă să păstreze o vie și frumoasă memorie a fiului său trecut la cele veșnice, răpus fiind de o boală necruțătoare, la vârsta de 32 de ani.

Pr. Gheorghe Oltean a slujit Biserica Domnului ca paroh în Zau de Câmpie vreme de 37 de ani. În tot răstimpul cât a fost paroh, dar și ca preot îmbisericit, alături de parohul Ioan Florea, a pus în slujba Celui Răstignit toată râvna și toată dragostea de care a putut da dovadă pentru a duce pe cărările mântuirii sufletele încredințate. Harnic și vrednic slujitor al Altarului, părintele Gheorghe s-a ostenit, în toată activitatea sa pastorală, să acopere, cu demnitate sfântă, cele trei direcții ale slujirii preoțești: slujirea sacerdotală, slujirea pastorală și slujirea administrativ-gospodărească.

Pentru întreaga activitate misionară, pusă în slujba lui Dumnezeu și a fiilor Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a hirotesit pe părintele Gheorghe Oltean întru iconom-stavrofor, cel mai înalt rang care se acordă preoților de parohie, oferindu-i dreptul de a purta brâul roșu și crucea pectorală. De asemenea, ierarhul a acordat „Diplome de aleasă cinstire” celor care au contribuit la ridicarea acestei cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente