Creștinul trebuie să unească în sine virtuțile ucenicilor bărbați și pe ale mironosițelor femei, spune IPS Teofan

Mitropolitul Moldovei a vorbit duminică despre virtuțile specific bărbătești, respectiv femeiești în Biserică. Bărbații și femeile sunt de la începuturi participanți egali la viața Bisericii, iar conlucrarea lor duce mai departe viața familiei, a Bisericii, a comunității, a țării și a lumii, a spus ierarhul. Creștinul este chemat să-și însușească atât virtuți definitorii pentru bărbat, cât și pe cele specifice femeilor.

„Taina Răstignirii și Învierii Domnului Hristos, la care au participat Sfinții Apostoli, precum și sfintele femei”, a spus părintele mitropolit, „se împlinește aievea în duh și-n adevăr până în zilele noastre: bărbații, pe de o parte, cu forța lor, cu capacitatea lor de analiză și înțelegere, la care se alătură creștinele de atunci și din zilele noastre, dotate cu sensibilitate, cu mult foc în inimă, cu mult dor de Dumnezeu”.

„Creștinul adevărat este chemat să întrunească în ființa sa atât virtuțile care sunt definitorii pentru bărbați, cât și virtuțile care sunt caracteristice femeilor”, a continuat Înaltpreasfinția Sa. „Adică imboldul inimii să-l aibă creștinul adevărat, precum inimă mare are o creștină adevărată.”

„Și imboldul inimii să fie apoi urmat de chibzuință, de hotărârile luate împreună, pentru ca viața familiei, viața unei parohii, viața unui oraș, viața Bisericii, viața țării sau viața lumii, cu toate greutățile, să se desfășoare cât mai aproape de adevăr.”

Dar și viața lui duhovnicească, a adăugat ierarhul, „este o îmbinare a minții lui și a inimii, adică ceea ce este îndeobște recunoscut ca definind mersul prin viață și prin lume al bărbaților și al femeilor”.

„Spune un părinte din vremea noastră că mintea omului se cere a fi răstignită pentru păcatele lumii, adică prin pocăință. Și răstignirea aceasta înseamnă o îngropare a minții în inimă, ca mintea, îngropată în inimă ca într-un mormânt, să învieze împreună cu Domnul Hristos, cu tot ceea ce înseamnă cugetul omului cel dinlăuntru.”

„Dar mintea nu poate fi nici întregită, nici așezată, nici luminată, dacă nu se unește cu focul inimii”, a avertizat mitropolitul. „De aceea, Sfinții Părinți Îl rugau pe Dumnezeu zicând: Dă-ne, Doamne, putere să Te simțim în inima noastră!”

El a adăugat că puterea minții și focul dragostei de Dumnezeu în inimă se câștigă prin participarea la Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfințitului Părinte Teofan s-a aflat duminică la Piatra Neamț pentru a binecuvânta Paraclisul Bisericii „Sfânta Parascheva” și Monumentul martirilor din temnițele comuniste.

Foto credit: Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente