Creștinul este chemat să ierte, dar și să-l întoarcă din păcat pe semenul său, a spus Mitropolitul Teofan

În cadrul slujbei din Duminica a unsprezecea după Rusalii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat două îndatoriri ale creștinului față de aproapele său: de a-l ierta și de a-l ajuta să se întoarcă din păcat.

Duminică, 20 august 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iași, informează doxologia.ro.

Pornind de la Parabola datornicului nemilostiv, expusă în Evanghelia după Matei, cap. 18, vers. 23-35, Părintele Mitropolit a evidențiat beneficiile spirituale obținute de creștinul care iartă. Cel mai important lucru dobândit prin iertare este harul Duhului Sfânt care aduce cu el libertate, seninătate și putere.

Taina cea mare a iertării îl face pe om din slab puternic. Cel care iartă devine mai puternic decât dorința de răzbunare, iar cel care cade sub egida neiertării, a nemilei, a neîndurării este mai slab decât toate acestea, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Iertarea îl duce pe om spre libertate. Taina iertării este un izvor prin care Duhul lui Dumnezeu coboară între noi și în noi, iar tragedia neiertării aduce în viața noastră duhurile răutății care îl schimonosesc pe om. Seninătatea se așază nu numai în sufletul, ci și pe chipul celui iertător, pentru că el devine om al Duhului Sfânt, om al iertării, a adăugat ierarhul.

În continuare, Părintele Mitropolit a explicat de ce iertarea nu este suficientă pentru a-l îndrepta pe celălalt: Tu te vei mântui prin faptul că ierți la nesfârșit, dar el greșindu-ți la nesfârșit se va pierde.

Atunci când cineva te lovește să-i întorci și celălalt obraz, dar dacă încearcă să te lovească pentru a treia oară să-l apuci de mână și să încerci să-l trezești, a îndemnat IPS Teofan.

Tu ești obligat să-l ierți la infinit, dar în același timp ești și chemat să încerci să pui stavilă răutății sale. Omul este chemat să încerce să oprească răutatea celuilalt, să-l conștientizeze pe acesta de calea greșită în care se află și să se întoarcă către Domnul, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Chivotul al Catedralei mitropolitane. La finalul slujbei, Protosinghelii Serafim Grigoraș și Valerian Radu, slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași, au fost ridicați la rangul de arhimandrit.

Comentarii Facebook


Știri recente