Creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru, afirmă Mitropolitul Banatului

În cadrul conferinței prepascale de joi, 11 aprilie 2019, Mitropolitul Ioan al Banatului a vorbit despre identitatea națională și a evidențiat rolul pe care l-a avut Ortodoxia în viața poporului român.

„Taina neamului românesc este sfântă, deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru”, a afirmat ierarhul precizând că „avem datoria morală de a păstra acest tezaur care face parte din tezaurul universal al omenirii”.

Înaltpresfinţia Sa a evidenţiat că „identitatea națională se păstrează prin cultură, aceasta fiind ogorul în care cresc florile unui neam” şi atenţionat că „dacă nu vom reactiva izvoarele culturii românești, riscăm să devenim doar o populație care trăiește într-o regiune din Sud-Estul Europei”, adică să ne pierdem unicitatea.

„Oricât s-a sfâșiat din această unică ie românească, spațiul cultural nu a putut fi distrus, cel puțin până acum, când vedem că efectele globalizării sunt mai puternice decât anumite bătălii”.

Prelegerea ierarhului, dedicată Anului omagial, a avut loc în Galeria de Artă veche bisericească de la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Cuvântul a avut ca titlu „Țăranul român în dialog cu cerul” şi a făcut parte din conferinţele prepascale cu tema: „Satul românesc, vatră de credință strămoșească și identitate națională”.

La eveniment au fost prezenți preoți consilieri, profesori, academicieni, artiști plastici, studenți teologi, monahii și mulți credincioși.

Pe parcursul conferinței, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, dirijat de pr. lect. dr. Radu Bogdan, a susţinut un mini recital de cântări specifice perioadei Postului Mare.

La final, au luat cuvântul meșterul popular Nicolae Muntean, artistul plastic Silviu Oravitzan și sora Nicoleta, custodele Muzeului Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Conferințele prepascale fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2019, declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente