Credincioșii ortodocși români din Siria vor avea, în curând, un preot

Părintele Diacon Gheorghe Costea va fi hirotonit, duminică, 15 martie 2009, pentru cei aproximativ patru mii de români, care locuiesc în Siria. Numirea sa a fost decisă în ședința Permanenței Consiliului Național Bisericesc din 4 martie 2009.

Părintele Diacon Gheorghe Costea a declarat pentru postul de radio al Patriarhiei Române că va merge pentru prima dată în Siria cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului. Printre primele lucruri pe care trebuie să le organizeze acolo este găsirea unei biserici, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Ignatie al Antiohiei, unde se va sluji, după cum a rânduit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, la început de două ori pe lună, iar apoi, după ce va fi închegată comunitatea slujba va fi săvârșită săptămânal.

Despre demersurile Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Antiohiei în vederea înființării unei parohii ortodoxe române pentru românii din Siria s-a discutat și în cadrul audienței acordate, ieri, 12 martie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ambasadorilor Siriei și Libanului la București. Acest lucru va permite cultivarea unor relații mai strânse precum și inițierea unor acțiuni comune între cele două Patriarhii, a fost subliniat în cadrul discuțiilor. „În acest context, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a menționat demersurile Patriarhiei Române pe lângă Preafericitul Părinte Ignatie IV, în vederea înființării unei parohii ortodoxe române pentru cei aproximativ patru mii de români din Siria, în majoritate ortodocși, sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Antiohiei și în legătură spirituală cu Biserica Mamă. Acest demers are în vedere și principiul reciprocității, întrucât, la biserica Sf. Spiridon Vechi din București, comunitatea ortodoxă de limbă arabă beneficiază periodic de slujbe în limba arabă și asistență religioasă din partea unui cleric al Patriarhiei Antiohiei. Prin înființarea parohiei ortodoxe române la Damasc, Patriarhul României și-a exprimat speranța unei colaborări rodnice pentru o mai bună cunoaștere reciprocă, prin schimburi culturale, inclusiv prin organizarea de către Patriarhia Română a unor pelerinaje în Siria și Liban”, a menționat pentru Radio TRINITAS, Părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citând comunicatul de presă „Bună conviețuire și întrajutorare interortodoxă și interreligioasă”, dat publicității pe site-ul Agenției de știri al Patriarhiei Române: www.basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente