Credincioșii din Târgu Jiu și-au cinstit ocrotirii orașului: Sfinții Împărați Constantin și Elena

La împlinirea a 612 ani de la atestarea istorică a Târgu Jiului, cetățenii și-au cinstit ocrotitorii spirituali ai orașului, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, printr-o serie de manifestări. 

Duminică, 20 mai, a fost organizată o procesiune pe străzile orașului la care au participat aproximativ o mie de persoane.

În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Mitropolitul Irineu al Oltenie a oficiat Sfânta Liturghie la biserica închinată acestor sfinți din centrul orașului Târgu Jiu.

În omilia sa, Mitropolitul Irineu a vorbit despre la rolul Sfinților Împărați în viața Bisericii Ortodoxe.

Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Împărat Constantin „a dat libertate credinței creştine, a încurajat şi sprijinit ridicarea de noi locașuri de rugăciune și a unit Biserica în faţa ereziei lui Arie, organizând Sinodul I Ecumenic”.

„La rândul ei, Sfânta Elena s-a comportat ca o adevărată mamă pentru credincioşii creștini ai acelor vremuri. Pe săraci și bolnavi i-a ajutat, pe cei triști şi deznădăjduiți i-a îmbărbătat chemându-i în Biserica lui Hristos”, a adăugat Mitropolitul Olteniei.

Vorbind apoi despre cultul Sfinților, Mitropolitul Irineu a evidențiat că „noi cei vii suntem în comuniune cu cei care au trecut la Domnul și cei care au avut o viață aleasă” iar în acest sens „Sfinții sunt mijlocitori pentru noi dacă îi prețuim și îi cinstim cum se cuvine”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a mulțumit părintelui protoiereu Ionuț Câmpeanu, slujitor la Biserica Sfinții Împărați, pentru buna organizare a acestui moment de sărbătoare a orașului Târgu-Jiu.

Totodată, mulțumirile s-au adresat și oficialităților județene, implicate în viața spirituală și bisericească a orașului, dar și credincioșilor care au venit la Sfânta Liturghie.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Recomandări pentru pelerini

Vineri, odată cu procesiunea Calea Sfinților, începe cel mai mare pelerinaj anual din capitală. Zeci de mii de credincioși din toată țara se vor îndrepta către Dealul Patriarhiei pentru a cinsti moaștele Sfântului Dimitrie cel…