Credincioșii din Târgu Jiu și-au cinstit ocrotirii orașului: Sfinții Împărați Constantin și Elena

La împlinirea a 612 ani de la atestarea istorică a Târgu Jiului, cetățenii și-au cinstit ocrotitorii spirituali ai orașului, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, printr-o serie de manifestări. 

Duminică, 20 mai, a fost organizată o procesiune pe străzile orașului la care au participat aproximativ o mie de persoane.

În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Mitropolitul Irineu al Oltenie a oficiat Sfânta Liturghie la biserica închinată acestor sfinți din centrul orașului Târgu Jiu.

În omilia sa, Mitropolitul Irineu a vorbit despre la rolul Sfinților Împărați în viața Bisericii Ortodoxe.

Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Împărat Constantin „a dat libertate credinței creştine, a încurajat şi sprijinit ridicarea de noi locașuri de rugăciune și a unit Biserica în faţa ereziei lui Arie, organizând Sinodul I Ecumenic”.

„La rândul ei, Sfânta Elena s-a comportat ca o adevărată mamă pentru credincioşii creștini ai acelor vremuri. Pe săraci și bolnavi i-a ajutat, pe cei triști şi deznădăjduiți i-a îmbărbătat chemându-i în Biserica lui Hristos”, a adăugat Mitropolitul Olteniei.

Vorbind apoi despre cultul Sfinților, Mitropolitul Irineu a evidențiat că „noi cei vii suntem în comuniune cu cei care au trecut la Domnul și cei care au avut o viață aleasă” iar în acest sens „Sfinții sunt mijlocitori pentru noi dacă îi prețuim și îi cinstim cum se cuvine”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a mulțumit părintelui protoiereu Ionuț Câmpeanu, slujitor la Biserica Sfinții Împărați, pentru buna organizare a acestui moment de sărbătoare a orașului Târgu-Jiu.

Totodată, mulțumirile s-au adresat și oficialităților județene, implicate în viața spirituală și bisericească a orașului, dar și credincioșilor care au venit la Sfânta Liturghie.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente