Craiova | Simpozionul „Familia şi provocările ei actuale”, la final

Vreme de trei zile, în perioada 2-4 mai 2017, Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare din strada Brestei, nr. 24, a găzduit lucrările Simpozionului Naţional Familia şi provocările ei actuale, informează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.

Evenimentul organizat de Arhiepiscopia Craiovei, Facultatea de Teologie din Craiova, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman şi Asociaţia Părinţi pentru copii – Oltenia, a adus împreună specialişti din mai multe domenii de activitate, cu toţii apologeţi ai familiei formate din: bărbat şi femeie.

Dacă în prima zi a întâlnirii au putut fi audiaţi membrii Coaliţiei pentru familie şi mai mulţi specialişti în drept şi jurisprudenţă, ultimele două zile au fost închinate teologiei şi pedagogiei creştine.

Astfel, miercuri, 3 mai, şirul conferinţelor a fost deschis de dr. Pavel Chirilă, reputat medic, profesor şi nu în ultimul rând promotor al conceptului de medicină creştină. Domnia sa a vorbit despre pericolele actuale care ameninţă familia tradiţională, precum şi despre patologiile biologice ce însoţesc depărtarea de la sensul creştin al acesteia.

A urmat pr. lect. univ. dr. Vasile Creţu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Iustinian Patriarhul din Bucureşti, care a prezentat referatul cu tema Revizuirea Constituției României pentru definirea familiei: argumente pro și contra. Tot de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman a vorbit celor prezenţi despre Familia creştină – temă prioritară pentru predicatorii români din secolul XX.

La rândul său, profesorul Radu Carp, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Capitală, a încercat să ofere o definiţie juridică familiei, prin referatul Cum definim familia? Repere privind o dezbatere despre rolul religiei în spațiul public. Din partea Facultăţii de Teologie din Craiova a vorbit lect. dr. Mihai Iulian Constantinescu, abordând Diferența de gen – condiție fundamentală pentru căsătorie și cununie. O perspectivă juridico-canonică.

În ultima zi a întâlnirii, organizatorii au adus în atenţia studenţilor teologi craioveni, dar şi a invitaţilor, două evenimente editoriale notabile.

Este vorba despre lucrarea Între cruce şi Înviere: fiele din istoria recentă a monahismului românesc, semnată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi volumul de studii Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi, ambele publicate anul acesta la Editura Mitropolia Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente