Catedrala Mitropolitană din Craiova și-a cinstit ocrotitorul printr-un program liturgic special, desfășurat în perioada 25-26 octombrie. Sf. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este atât ocrotitorul sfântului lăcaș, cât și al orașului, a fost cinstit printr-o procesiune cu moaștele din patrimoniul catedralei.
În ajunul zilei de pomenire a sfântului, după slujba Ceasului al IX-lea și a Vecerniei unite cu Litia, procesiunea s-a desfășurat pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” – Teatrul Național „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectură – Biserica „Sfântul Ilie” – Catedrală.
Procesiunea, organizată cu sprijinul autorităților locale, a reunit mii de credincioși, protopopii Doljului și Gorjului și alți clerici din eparhie. S-a încheiat cu așezarea moaștelor în fața catedralei, spre cinstire de către credincioși: fragmente din moaștele Sf. M. Mc. Dimitrie și ale Sf. Sabina, cinstitul cap al Sf. Tatiana, cinstitele capete ale Sf. Serghie și Vah, precum și mâna și capul Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului.
De sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici și exarhul mănăstirilor din mitropolie, cu Părintele Conferențiar Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie din Craiova, cu Părintele Grigore Vulcănescu, Protopop de Craiova Sud, cu Părintele Corneliu Dogaru, marele eclesiarh al catedralei, cu părinți de la Centrul Eparhial din Craiova și alți preoți care sunt cadre didactice la Facultatea de Teologie din Craiova.
Jertfa martirilor, rod al iubirii de Dumnezeu
„Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca să ne răscumpere din osânda morții și din robia diavolului. Răscumpărarea s-a făcut prin Însuși scump Sângele Său. Dumnezeu a ales ca să ne scoată din această stare prin moartea Sa pe cruce. Mântuitorul Hristos a suferit moartea pentru ca noi să fim vii. Însuși Mântuitorul S-a dat exemplu de jertfă și a acceptat moartea pe cruce. Jertfa era singurul mod de a ieși din robia diavolului”, a spus Părintele Mitropolit Irineu în cuvântul de învățătură.
Iar „sfinții mucenici au dat proba de foc și de sânge a dragostei lor”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
„În viața Sf. Mc. Dimitrie a lucrat prin împărații romani, oameni care ar fi trebuit să aibă un nivel de cultură și religiozitate, însă, fiind oameni pătimași și păcătoși, s-au împotrivit Sf. Dimitrie, care era un soldat priceput, un comandant de armată onorat și cinstit”, a continuat Mitropolitul Olteniei.
„În iubire cunoaștem Adevărul. Cel care nu-L iubește pe Dumnezeu, nu poate să-L cunoască. Dacă-L cunoști cu adevărat, atunci ești fericit, ai inima liniștită. Dacă-L iubim pe Dumnezeu, Îl cunoaștem. Ne străduim să ne apropiem de El, iar Dumnezeu este atât de generos și iubitor încât ne arată cele tainice și dumnezeiești ale înțelepciunii și Împărăției Sale.”
„Noi suntem ucenici ai Domnului dacă avem dragoste în noi: Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții. Iubirea învinge lumea, iubirea învinge ura”, a mai spus Mitropolitul Olteniei.
„Sf. Dimitrie este mare apărător al creștinătății, protector al orașelor și al credincioșilor. În numele Sfântului Dimitrie este puterea lui Dumnezeu. Toți cei care poartă numele sfântului sunt ocrotiți de acesta. Prin urmare și noi îl cinstim astăzi pe Sf. Dimitrie, ocrotitorul Catedralei noastre și al orașului Craiova.”
„Sf. Dimitrie este din neamul nostru, din sudul Dunării, ucenic al unui mare ierarh, Sf. Irineu de Sirmium. De aceea poporul nostru a ținut la Sf. Dimitrie și a dat hramul acestei catedrale, pentru că a avut conștiința este din neamul său,” a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
Rugăciune pentru pace și pază sfântă
La sărbătoare au participat Lia Olguța Vasilescu, primarul orașului Craiova, vice-primarul Lucian Dindirică, colonel Ileana-Niță Constantin-George de la Brigada Multinațională Sud-Est, Cristian Nicolae Iliescu, vice-președintele Tribunalului Dolj, și Daniel Alexandru Ion, Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
În cadrul slujbei, Diac. George Adrian Busuioceanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ohaba Jiu din județul Gorj, iar teologul Eduard Liviu Mihai Fulgușin a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sf. Antim Ivireanu” din același județ. Răspunsurile au fost date de Corul Filarmonicii Oltenia, condus de maestrul Bogdan Botezatu.
La final, Mitropolitul Irineu al Olteniei le-a mulțumit credincioșilor, militarilor prezenți, precum și oficialităților locale participante la hram. „Ne rugăm Sf. Dimitrie, ocrotitorul Catedralei și al orașului nostru Craiova, să ne protejeze în pace și liniște. La mulți ani și sănătate să vă dăruiască milostivul Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
Foto credit: Mitropolia Olteniei