Craiova | Conferinţă internaţională despre „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989”

Facultatea de Teologie din Craiova a organizat în zilele de joi şi vineri, 8-9 iunie 2017, Simpozionul internaţional cu tema Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989.

Evenimentul a făcut parte din Conferinţa Politcă. Diplomaţie. Cultură, organizată de Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Dedicat anului omagial 2017, al martirilor şi mărturisitorilor din temniţele comuniste, iniţiativa academică a Facultăţii de Teologie din Craiova a adus laolaltă profesori, istorici şi specialişti din ţară şi străinătate. Prezentările referatelor, dezbaterile şi luările de cuvânt au avut loc la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare, din strada Brestei, nr. 24.

Lucrările s-au desfăşurat în Aula Nestor Vornicescu a Centrului, în prezenţa IPS Irineu. În cuvântul de binecuvântare transmis participanţilor, Părintele Mitropolit a evidenţiat importanţa temei pentru viaţa Bisericii Ortodoxe.

Prin Sfinţii Apostoli se continuă asuprirea Bisericii, atingând punctul culminant în persecuţiile împăraţilor romani. Care era motivul? Lupta împotriva întunericului, a domniilor şi stăpâniilor acestui veac. De aici se naşte martirul, ca mărurisitor al credinţe, ca persoană care tăieşte credinţa. Nu toţi cei care au fost botezaţi în epoca primară a Bisericii au devenit martiri. Prin urmare, martiriul nu este o instituţie, ci este o înălţime spirituală a celor credincioşi, care au atins anumite etape duhovniceşti, a spus ierarhul.

Tot în deschiderea evenimentului au fost invitaţi să ia cuvântul doi membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Ion Fota şi Augustin Pop, care au vorbit despre experienţele trăite în peroada grea a prigoanei ateiste. Doar Dumnezeu a fost cel care ne-a ajutat să scăpăm cu viaţă. Atunci, ca şi acum, Biserica şi credinţa sunt singurele valori care pot salva această ţară, care ne pot conduce pe drumul cel bun, a spus dl. Augustin Pop.

În cadrul sesiunii de joi, 8 iunie 2017, a fost lansată şi lucrarea cu titlul Patriarhul Iustinian Marina (1948-1977), semnată de pr. Constantin Tudosă.

Comentarii Facebook


Știri recente