Crăciunul la Catedrala Episcopală din Zalău: PS Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie 

PS Petroniu - Liturghie Naşterea Domnului

În ziua sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos, duminică, 25 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, informează diac. Ionică Torcoş, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Alături de Preasfinția Sa a slujit un sobor de preoți și diaconi.

La finalul sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a dat citire Pastoralei de Crăciun adresate iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului.

În cuvântul său, Preasfinţia Sa  a vorbit şi despre colindele tradiţionale care vestesc Naşterea Domnului.

Colindele sunt cântece tradiționale cântate de cete de copii, de flăcăi sau de adulți, cu prilejul sărbătorii Crăciunului. Ele se cântă din ajunul Crăciunului până la Bobotează. Ca și oricare alte obiceiuri tradiționale, colindele au o sumedenie de variante și versiuni, specifice diferitelor regiuni de unde provin. Important de menționat este faptul că rolul colindelor este de a fi cântate în grup, după cum păstorii din Betleem și magii de la Răsărit nu s-au închinat singuri Pruncului Iisus, pentru că întotdeauna bucuria sporește în comuniune cu alții. O zicală grecească afirmă în acest sens că: „Bucuria împărtășită se dublează, iar mâhnirea împărtășită se înjumătățește”.

La final, ierarhul a adresat urări de bine creştinilor ortodocşi:

Cu prilejul sfintelor sărbători ale Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei, vă dorim tuturor sănătate deplină, viaţă îndelungată, realizări spirituale şi materiale spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea oamenilor. „La mulţi ani buni!”.

 

Comentarii Facebook


Știri recente