Covid-19 | Apelul PS Varlaam Ploieşteanul: Trebuie să cultivăm solidaritatea

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a lansat în Duminica Sfântului Ioan Scărarul un apel la solidaritate cu cei afectaţi de coronavirusul Covid-19.

„Când mulţi dintre noi suferă în această perioadă de boală, singurătate, teama morţii, trebuie să cultivăm solidaritatea”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Chiar dacă a intervenit această distanţare socială, ierarhul a insistat că „trebuie să ne rugăm unii pentru alţii şi toţi împreună pentru întreaga lume, ca Dumnezeu să ne scape de această încercare pe care o traversăm în aceste zile”.

În predica rostită la Catedrala Patriarhală, Preasfinţia Sa a făcut referire şi la minunile săvârşite de Mântuitorul Hristos, una dintre acestea fiind prezentată în textul biblic duminical.

„Adeseori, în Evanghelii şi în interpretarea Părinţilor Bisericii, cei care sunt vindecaţi de Mântuitorul reprezintă umanitatea întreagă care de la căderea lui Adam se află sub suferinţa bolii, a păcatului şi a morţii”.

Potrivit Părintelui Episcop, tânărul din Evanghelia de duminică nu face excepţie.

„Şi el reprezintă adeseori pe mulţi dintre noi care ne comportăm ca nişte oameni care am pierdut auzul nemaiascultând cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cuvintele Evangheliei, pentru a le împlini în viaţa noastră”.

Mulţi dintre noi, precum tânărul din Evanghelie, „asemenea unor muţi”, nu mai mărturisim binele pe care îl primim „în fiecare zi a vieţii noastre de la Dumnezeu”.

Evanghelia de astăzi se potriveşte mai ales acestor „vremuri de tulburare şi de frică, de cumpănă”, pe care le trăim, a continuat Episcopul. „Ea ne arată cât de importantă este credinţa puternică şi rugăciunea adresată din inimă”.

„Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, a venit în lume ca să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. El este doctorul Care a venit să vindece umanitatea rănită de păcat şi de moarte”.

„El dăruieşte sănătate sufletească şi trupească şi viaţă veşnică celor care cred în El şi plinesc în viaţa aceasta pământească cuvintele Sale, cuvintele Sfintei Evanghelii”, a explicat  PS Varlaam Ploieşteanul.

În încheiere, ierarhul a spus: „Să considerăm că această încercare care a venit asupra noastră este o lucrare a celui rău şi atunci să înmulţim rugăciunea, să cultivăm credinţa, să plecăm genunchii, să ne mărturisim păcatele şi Dumnezeu ne va izbăvi din această încercare”.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente