Covasna: 500 de cărți de istorie, cultură și spiritualitate românească pot fi accesate online din Biblioteca Eurocarpatica

Un număr de 500 de volume de istorie, cultură şi spiritualitate românească au fost scanate şi introduse în Biblioteca Digitală Eurocarpatica a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Biblioteca Digitală Eurocarpatica a fost lansată sâmbătă, în cadrul Zilelor Andrei Șaguna organizate în eparhie în perioada 24-29 iunie.

Directorul ştiinţific al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat că proiectul, cofinanţat de Secretariatul General al Guvernului și derulat în parteneriat cu societatea Ştefadina din Bucureşti și cu Episcopia Covasnei şi Harghitei, reprezintă o izbândă, recuperând cercetări despre istoria şi cultura românilor din judeţele Covasna şi Harghita.

Volumele pot fi accesate online de persoanele interesate de problematica românilor din Arcul Intracarpactic. Biblioteca include și o serie de publicaţii româneşti editate în perioada interbelică în fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Treiscaune, azi judeţele Covasna şi Harghita, azi aflate în păstrarea Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.

„Puteţi citi online sau puteţi veni la Sfântu Gheorghe şi citi presa românească de acum 100 de ani”, a spus dr. Ioan Lăcătuşu.

„Avem o comoară extraordinară pentru istorici, pentru cei care vor să studieze, să cerceteze, dar şi o lecţie pentru cei care în continuare se încăpăţânează să prezinte un ţinut secuiesc fără români”, a adăugat el.

În cadrul Zilelor Andrei Șaguna a fost vernisate expoziţiile „Europa Trianonului”, organizată de Centrul European de Studii în Probleme Etnice din Bucureşti al Academiei Române, şi „Icoane restaurate din patrimoniul Muzeului Spiritualităţii Româneşti (al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe)”.

Din aceeași serie de manifestări au făcut parte întâlnirea de vineri a grupului de cercetători implicaţi în realizarea compendiului „Românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş în memoria istorică” şi simpozionul „Transilvania în opera marelui istoric Nicolae Iorga”.

Programul complet al manifestărilor este accesibil aici.

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente