Cosmin Schwab-Chesaru, elev olimpic, spune că ora de Religie facilitează cunoașterea de sine a adolescentului

Basilica.ro a stat de vorbă cu tânăr bucureștean care este olimpic la Religie. Cosmin Schwab-Chesaru este elev la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală și ajută la altarul Parohiei Precupeții Vechi.

Adolescentul, care în curând va trece în clasa a XI-a, a câștigat anul acesta Premiul I la etapa municipală a Olimpiadei de Religie.

El spune că discuțiile de la ora de Religie le facilitează tinerilor cunoașterea de sine, un element esențial pentru dezvoltarea lor în plan personal și pentru aprofundarea relației lor cu Dumnezeu. Tânărul lucrează la ora de Religie cu prof. Gabriel-Ionuț Stănculescu.

Basilica.ro: De ce îți place ora de Religie?

Deși este subestimată ca materie, Religia este de fapt, din punctul meu de vedere, oportunitatea tânărului de a-L cunoaște mai bine pe Dumnezeu. În urma acestor ore, am înțeles mai bine Sfânta Scriptură, pildele Mântuitorului, semnificațiile obiectelor sfinte ale Bisericii Ortodoxe, credința noastră creștin ortodoxă și multe alte aspecte și detalii legate de Ortodoxie, de Dumnezeu și Tainele Sale.

Consider că orele de Religie sunt ceva de care fiecare adolescent are nevoie pentru a se cunoaște mai bine pe sine, sufletul său și pe Cel ce l-a creat, Domnul.

Basilica.ro: Cum te ajută discuțiile de la această materie în viața de toate zilele?

Mă învață să trăiesc după voia lui Dumnezeu. Sfintele Porunci, Pildele Mântuitorului, viața Lui de pe pământ, cuvintele Sfinților Părinți, toate aceste subiecte abordate în cadrul orelor de Religie reprezintă ghidul și reperul nostru pentru acțiunile, faptele și gândurile noastre, spre mântuire.

Basilica.ro: Te-ai hotărât ce studii vei urma după liceu? Ce alte materii îți mai plac?

După ce termin liceul, aș vrea să studiez fie la ASE, fie la Facultatea de Teologie, însă sunt sigur și am nădejdea că Dumnezeu îmi va călăuzi pașii în viață și îmi va fi alături. Alte materii care mă atrag, pe lângă religie, sunt fizica, educația antreprenorială, istoria și geografia.

Basilica.ro: Cum ai caracteriza experiența ta de membru al comunității parohiale de la Precupeții Vechi?

Parohia Precupeții Vechi a devenit o a doua casă pentru mine, venind în fiecare duminică și sărbătoare de când eram încă în pântece, aici fiind și botezat. Crescând și devenind tot mai curios despre ceea ce se întâmplă la slujbe, Părintele Paroh Gheorghe Tudor m-a primit cu brațele deschise în Sfântul Altar, de când eram încă foarte mic.

De atunci, fiecare duminică dimineață și sărbătoare mi le petrec aici. Cu timpul, datorită părinților Gheorghe Tudor, Cornel Enache și Lucian Popescu, am înțeles din ce în ce mai bine Tainele din Biserică și Sfintele Slujbe.

La biserica parohială, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, simt întotdeauna iubire, har, pace duhovnicească și prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru.

Basilica.ro: Ce mesaj ai pentru tinerii de vârsta ta care poate nu vor să vorbească public despre credința lor sau care spun că nu e important să mergem la biserică?

Tinerilor de vârsta mea care nu vor să-și împărtășească în public credința ortodoxă vreau să le transmit că nu trebuie să existe sfială sau rușine în a vorbi public despre acest subiect. Un motiv pentru care îmi place atât de mult să particip la Olimpiada de Religie este faptul că îmi îndeplinesc, practic, rolul de apostol al Domnului, prin mărturisirea Lui și a acestei credințe sfinte.

Recunosc că la început ezitam să împărtășesc aceste lucruri celor din jur din teama de a fi judecat, exclus din colectiv sau desconsiderat. Însă mi-am amintit că Însuși Hristos a trecut prin acestea și le-a spus apostolilor Săi: „Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște” (Ioan 15, 18 – 19).

Deci, dacă El, Dumnezeu, a fost tratat în acest fel de oameni, creația Sa, și noi vom fi cu atât mai mult, dar acest lucru trebuie să ne încurajeze și să vorbim tuturor despre măreția Lui și despre credința noastră creștin-ortodoxă, așa cum au făcut-o și Sfinții Apostoli și toți ceilalți martiri, până la ultima suflare.

În plus, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem în calitate de creștini ortodocși este mersul la biserică măcar la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și la Sfintele Taine.

Biserica joacă un rol esențial pentru mântuirea noastră, fiindcă este locul în care ne întâlnim cu Însăși Sfânta Treime, biserica fiind Casa Domnului. Prin participarea la Sfintele Slujbe Îl descoperim pe Dumnezeu și ne apropiem mintea și sufletul de El.

Aici găsim pace, har, armonie, multă rugăciune și iubire. Să nu considerați niciodată mersul la biserică drept o pierdere de timp, ci ca o „investiție” în pacea sufletească și mântuirea voastră!

Surse foto: Arhiva personală (portretul) și Ziarul Lumina (Biserica Precupeții Vechi)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente