„Coşbuc 150”: Manifestări la Bistrița dedicate celor 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc

La Bistrița se vor desfășoară în perioada 15-20 septembrie 2016 manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc, notează site-ul radio renașterea.

Evenimentul a debutat miercuri, 14 septembrie 2016, cu un colocviu organizat în colaborare cu Revista România literară. Colocviul a fost urmat de proiecţia filmului Mari clasici: George Coşbuc, realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Manifestările au continuat vineri, 16 septembrie 2016,  la Centrul cultural Dacia unde a avut loc simpozionul „Coşbuc 150”. La eveniment au participat, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, precum și nenumărați oameni de cultură, scriitori, elevi, și studenti.

De asemenea, au fost  prezenți redactori ai revistelor România literară, Luceafărul, Familia, Vatra, Steaua, Renașterea, Lumina, Sinteza, Mișcarea literară, Alpha, Tabor, Transilvania Jurnal, sau Caiete Silvane.

Cu acest prilej au avut loc conferințe, prelegeri, lansări de carte, recitalul poeților invitați și Proiecţia filmului: George Coşbuc, cântăreţul pământului românesc – 1966 (Arhiva Naţională de Filme).

În deschiderea lucrărilor simpozionului, Mitropolitul Clujului a vorbit despre admirația purtată de Ion Agârbiceanu lui George Coșbuc. În continuare, Preasfințitului Varlaam Ploișteanul a evidențiat valoarea poetului George Coșbuc pentru întreagul popor român.

În data de 17 septembrie 2016 participanții vor ajunge acasă la George Coşbuc unde de la ora 17:00 este programat un recital de poezie lângă moara invocată de poet în scrierile sale.

Duminică, 18 septembrie 2016,  în comuna Coşbuc  va avea loc un spectacol folcloric inspirat din poeziile poetului, în cadrul căruia vor fi valorificate obiceiurile de nuntă din zona Năsăudului, aşa cum sunt ele amintite în poezia Nunta Zamfirei.

Programul va continua luni, 19 septembrie 2016, cand va avea loc un concert de romanţe pe versuri de Coşbuc denumit La oglindă .

Marţi, 20 septembrie 2016, în ziua  împlinirii a 150 ani de la naşterea poetului, Mitropolitul Clujului va resfinţi biserica din comuna Coşbuc. În aceeași zi se va redeschide biblioteca comunală ce poartă numele bardului. In aceeasi zi vor avea loc lansări de carte la muzeul memorial.

Manifestările se vor încheia cu premierea laureaţilor concursului George Coşbuc. Evenimentul va avea loc la Casa de cultură a sindicatelor din Bistriţa.

George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din județul Năsăud. Astăzi, comuna natală îi poartă numele, iar casa părintească a devenit muzeu.

Comentarii Facebook


Știri recente