Corul Madrigal la Palatul Patriarhiei de Ziua Culturii Naționale: PS Paisie Sinaitul l-a omagiat pe Eminescu (LIVE)

„Eminescu nu s-a temut că se pierde dacă dialoghează cu toate culturile lumii. El a apărat și a promovat cultura naţională, dar a deschis-o spre universal”, a spus Episcopul Vicar Patriarhal Paisie Sinaitul luni, la concertul susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la Palatul Patriarhiei.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul l-a citat pe Patriarhul Daniel, care spunea că „Eminescu reprezintă românul cunoscător și foarte bine ancorat în cultura și tradiţia poporului, dar, în acelaşi timp, cu o deschidere universală extraordinară”.

„Acesta trebuie să fie specificul românului sănătos şi integru, care nu se teme de dialog izolându-se, dar nici nu se pierde în dialog dizolvându-şi identitatea”, a afirmat ierarhul. „Mihai Eminescu a fost şi rămâne modelul românului dornic de cunoaştere şi în acelaşi timp fidel şi păstrător al identităţii sale.”

Preasfinția Sa a declarat pentru Trinitas TV că, prin concertul oferit de Ziua Culturii Naționale, Corul Madrigal „a devenit un mesager al culturii sufletului românesc”.

„Felicităm pe organizatori, în special Institutul Național al Patrimoniului, doamna Oana Zaharia, manager interimar, precum și pe toți participanții care, prin intermediul artiștilor, au celebrat astăzi Ziua Culturii Naționale prin audiția unui concert cu un repertoriu de excelență, plin de lumină, de sensibilitate și frumusețe artistică”, a mai transmis episcopul vicar patriarhal.

Concertul de luni seară, intitulat „Despre Cultură”, a fost organizat de Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari București.

Repertoriul a fost structurat ca un periplu prin creația muzicală românească din secolele XVII – XX: de la lucrări compuse de Filotei Monahul și Constantin Rîpă, până la cele semnate de Corneliu Cezar sau Mihail Jora, omagiind creatorii români din toate timpurile.

Spectacolul, conceput de Emil Pantelimon, a beneficat de participarea actorilor Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.

Sursa foto: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente