Corul Învierea din Foeni, 10 ani de activitate

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la înființarea Corului „Învierea” din Foeni, județul Timiș, întemeiat de preotul Nicolae Strizu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

„Acest cor păstrează tradiția mai multor generații de coriști din localitate, de peste 130 de ani. Prima atestare documentară a unei formații corale în localitatea noastră este din anul 1880, când Corul plugarilor din Foeni a cântat la înmormântarea ilustrului domn Andrei Mocioni de Foeni. În 1891, Dimitrie Sumanu (unul din cei opt dirijori din Chizătău, județul Timiș, care au împânzit Banatul cu 84 de coruri) vine la Foeni pentru pregătirea corului bărbătesc, ce va fi condus în continuare de învățătorul Procopie Simianu sub denumirea „Reuniunea de cântări din Foen”. În perioada interbelică, corul este condus de același învățător, urmat de cântărețul Mihai Glavan. O nouă generație de coriști în perioada anilor 70 este coordonată de Romanitan Pavel, profesor de muzică la Liceul Pedagogic din Timișoara. Din 1983 până în 2004, a funcționat corul mixt al bisericii, condus de cântărețul Traian Petrovici, iar anul 2004, am hotărât organizarea actualului cor, „Învierea””, a precizat pr. Nicolae Strizu, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Activitatea acestui cor depășește în scurt timp de la înființare cadrul bisericii parohiale, făcându-se cunoscut pe plan județean și regional, purtând stindardul cântecului religios, tradițional și național. Corul „Învierea” face parte din Asociația Națională Corală din România și este laureat al mai multor festivaluri corale, dintre care amintim: Premiul I la Festivalul concurs „Lada cu zestre a neamului”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Consiliului Județean Timiș; edițiile 2009, 2010, 2012. Premiul II la Festivalul „Cu noi este Dumnezeu”, Orăștie 2010. Premiul I la „Cântecele Betleemului”-Timișoara 2010. Premiul II la Festivalul „Pe Tine, Doamne, Te Lăudăm”-Lugoj 2011. Corul „Învierea” a fost mesager al colindului românesc la celebrul Festival de Crăciun „Internationales Adventsingen” de la Viena în anii 2008 și 2013. A reprezentat România la festivalurile de folclor din Cetereze – Serbia, și Tudora – Republica Moldova, a concertat și a legat prietenii cu românii din Veneția, Verona, Cernăuți, Valea Timocului și Banatul Sârbesc. De asemenea, a susținut recitaluri în cadrul unor importante festivaluri corale românești: Festivalul Coral Internațional „D.G. Kiriac” de la Curtea de Argeș 2013 și Festivalul Coral Internațional „Pastorala” de la Focșani, 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente