Corul Catedralei Patriarhale din Georgia va concerta în toamnă la Iaşi

Corul Catedralei Patriarhalei „Sfânta Treime” din Tbilisi – Georgia va participa în toamnă la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași desfăşurat în perioada 2-6 octombrie 2019, informează Doxologia.

Corul este inedit prin stilul de muzică abordat – cântecul georgian polifonic, un cânt unic, care își are originea în Evul Mediu.

Această tradiție muzicală este recunoscută de cercetători ca fiind una dintre cele mai vechi tradiții muzicale polifonice (cu origini din sec. V-VI d. Hr., dacă nu chiar mai timpurii) și a fost recunoscută de UNESCO în anul 2001 ca fiind un monument unic și intangibil al culturii imateriale a umanității.

„Suntem bucuroși să fim participanți la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, unde vom avea ocazia de a reprezenta cel mai vechi tip de polifonie creștină – cântecul georgian, pentru frații noștri creștini” a declarat Svimon Jangulashvili, dirijorul Corului Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi.

Alături de cântecul polifonic georgian vechi, repertoriul corului include cântece folclorice și melodii aparținând compozitorilor georgieni contemporani.

Grupul coral participă la toate sfintele slujbe și călătorii întreprinse de Patriarhul Georgiei, atât în țară, cât și în străinătate.

Corul a participat, de asemenea, la multe festivaluri naționale și internaționale, cum ar fi în Olanda, Israel, Cipru, Lituania, Ucraina.

Alături de Corul Catedralei Patriarhale din Tbilisi, invitați IBMF 2019 vor fi: Nektaria Karantzi – Grecia, Corul „Sfântul Efrem” – Ungaria, Ansamblul de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya” – Rusia, Evelina Mineva – Grecia, Ansamblul „Romeiko” – Grecia, Sergiu Radkevych – Ucraina, Corul Ortodox „Theotokos” – Liban și Corul Academic „Byzantion” – România.

Mai multe detalii despre programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro.

Corul a fost fondat în 1998, cu binecuvântarea și la inițiativa Prefericitului Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catholicos al întregii Georgii.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente