Corul Capella Polifonica din Arad a fost laureat la Praga

Corul de cameră „Capella Polifonica” din Arad a obținut medalia de argint la Concursul internațional de muzică corală ‘Petr Eben’ de la Praga, aflat la cea de-a XXI-a ediție. Acest concurs reunește an de an coruri profesioniste și de amatori din întreaga lume.

După cum informează „Ziarul Lumina”, tânărul Cor de cameră ‘Capella Polifonica’ din Arad, dirijat de părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean, este de formațiune mixtă, compusă din profesori de diferite specializări, ingineri, studenți și elevi, iubitori de muzică și de frumos, dornici de a pune în lumină zestrea muzicală religioasă și laică a neamului românesc. ‘Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înscrierea între ansamblurile corale participante la prestigiosul concurs coral închinat mărețului praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos ne-a oferit privilegiul urcării pe podiumul competiției. Într-o lume care parcă se cufundă tot mai mult într-o prăpastie spirituală fără reazem, emoțiile pe care le-au transmis coriștii arădeni n-au făcut altceva decât să readucă sensibilitatea lăuntrică a publicului auditor, care caută, la fiecare eveniment de acest fel, noi sensuri existențiale. În urma prestației formației arădene, juriul a hotărât să acorde corului nostru medalia de argint, la o secțiune la care au participat 15 formații corale din 10 state din Europa și Asia, ca răsplată a dăruirii și jertfirii membrilor componenți pe altarul cântării corale. În cadrul concursului, corul a abordat un repertoriu de factură religioasă, folclorică și colindul tradițional, care cheamă la părtășia bucuriei Nașterii Domnului pe toți cei care-l ascultă; de la psalmul de pocăință al lui David în armoniile divine lăsate de Gavriil Muzicescu din ‘Doamne, buzele mele’, de la vestirea minunii Betleemului de odinioară, prin acordurile lui Gheorghe Cucu din ‘Domnuleț și Domn din cer’, și până la ‘crâmpeiele de joc’ puse pe note de Gheorghe Danga din ‘Sârba pe loc’ au fost doar câteva momente pe care coriștii arădeni le-au dăruit melomanilor prezenți la festival’, ne-a declarat părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean.

Periplul muzical al arădenilor prin Cehia s-a finalizat, în drum spre casă, printr-un concert de colinde oferit comunității românești din Brno. ‘Căldura cu care am fost primiți și lacrimile de bucurie de pe fețele celor care ne-au fost gazde s-au constituit într-un mănunchi de comuniune românească menită să le întregească bucuria Nașterii Domnului’, mărturisește arhid. Tiberiu Ardelean.

Comentarii Facebook


Știri recente