Corul Byzantion a concertat în Estonia. Creaţiile psaltice interpretate au încântat auditoriul

În perioada 1-2 februarie 2017 membrii corului Byzantion au susținut două concerte de muzică psaltică în Estonia (Tallinn și Pärnu), la invitația fundației Eesti Kontsert. După ce edițiile anterioare au adus pe marile scene ale Estoniei coruri din Georgia, Epigt, Grecia sau Armenia, anul acesta a fost rândul României să fie reprezentată, potrivit doxologia.ro.

Momentul central l-a reprezentat concertul din catedrala Sfântul Nicolae. Repertoriul abordat a inclus piese diverse și reprezentative pentru diferite perioade și stiluri, interpretate în limbile română, greacă și slavonă. Astfel, imnul protocreștin din papirusul egiptean 1786 (Oxyrrynchos, sec. III), reprezentând primul document muzical creștin, Aliluia și prochimenul Domnul a împărățit, în stil paleoromaic (Grecia Magna, sec. VII – XIII), cântarea la Schimbarea la Față, în glasul varis, de Sfântul Ioan Cucuzel (sec. XIII – XIV) și troparul la litie de Petru Berechet (înc. sec. XVIII). Acestea  sunt doar câteva piese ce au purtat auditoriul pe drumul fascinant al muzicii psaltice. Nu au lipsit din repertoriu nici cântări precum stihiri la Întâmpinarea Domnului (2 februarie) sau Legănușul (Cântarea a IX-a a Canonului Întâmpinării).

Surpriza serii a constat în prezența în public a marelui compozitor estonian Arvo Pärt, un admirator al cântului ortodox.

Corul Byzantion intenționează reluarea concertului din Estonia și în orașul Iași, ca debut oficial al evenimentelor din 2017, ce marchează aniversarea a 20 ani de activitate a formației.

Corul „Byzantion” a concertat în Luxemburg şi Franţa

Comentarii Facebook


Știri recente