Corul Biruitorii al Seminarului din Botoșani a concertat în Austria și Germania la invitația IPS Serafim

La invitația IPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, grupul coral Biruitorii al Seminarului Teologic Sf. M. Mc. Gheorghe din Botoșani s-a aflat în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2017 în Austria și Germania.

Elevii, însoțiți de părintele director dr. Daniel Dascălu și de pr. Teodor Cenușă, profesor de muzică psaltică, au vizitat orașele Viena, Nürnberg și München, unde au promovat frumusețea iconografiei ortodoxe și au interpretat cântări religioase și laice. Turneul lor se înscrie în seria de evenimente din 2017, Anul omagial al iconarilor și al pictorilor bisericești în Patriarhia Română.

Vineri, 29 septembrie, invitații s-au aflat în parohia „La Sfânta Înviere” din Viena, unde au participat la slujba acatistului și au prezentat o expoziție de icoane realizate de elevi ai seminarului botoșănean ca lucrări de atestat la încheierea studiilor, informează doxologia.ro.

Părintele Daniel Dascălu a explicat celor prezenți cât este de importantă promovarea talentelor în rândul tinerilor ortodocși, iar apoi a trecut în revistă lucrările iconografice. Expoziția a fost urmată de un program de cântări religioase corale și psaltice, dar și cântece din folclorul românesc sau folk, interpretate de seminariști.

Seara, părintele vicar, prof. dr. Nicolae Dura i-a însoțit pe tinerii seminariști într-o plimbare prin capitala Austriei.

Sâmbătă, 30 septembrie, coriștii au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Sf. Cuv. Antonie cel Mare, iar apoi au fost invitați de părintele paroh, prof. dr. Ioan Moga la o agapă frățească.

Duminică, 1 octombrie, evenimentul a continuat la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, unde tinerii au oferit răspunsurile liturgice; părintele Daniel Dascălu a rostit o omilie despre importanța praznicului Acoperământul Maicii Domnului.

După Sfânta Liturghie, programul iconografic și coral a fost repetat și în sala parohială de la Nürnberg.

Lunea a fost dedicată vizitării principalelor obiective turistice din Nürnberg, printre care și Kaiserliche Burg, vechea reședință a împăraților romano-germani în Evul Mediu.

Marți, 3 octombrie, de Ziua națională a Germaniei, tinerii au fost întâmpinaţi de părintele paroh Alexandru Nan, protoiereul Protopopiatului Bavariei, care i-a însoţit la principalele obiective turistice ale oraşului München.

Seara, expoziția a fost găzduită la biserica Sf. Wilibrord de Parohia Nașterea Domnului din München, unde au fost prezenți numeroși credincioșii români din capitala bavareză care au apreciat repertoriul variat de cântări interpretate de seminarişti.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente