Corala „Te Deum Laudamus” a susținut un concert de colinde la Nehoiu

Sâmbătă, 17 decembrie 2016, la Catedrala Sfântul Gheorghe din orașul Nehoiu, a avut loc concertul de colinde Hristos Se naște, slăviți-L! Invitatul special din acest an a fost Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus din București, dirijată de Pr. Lect. Dr. Zaharia Matei.

În deschidere, a cântat Corul Liceului Teoretic Nicolae Iorga din localitate, sub îndrumarea Prof. Neluța Mirela Furtună, după cum ne-a precizat Domnul Dragoş Olteanu, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un mare număr de preoți și credincioși care au venit să se bucure de un adevărat regal de colinde.

Ascultând, an de an, frumoasele noastre colinde românești, constatăm cât de bogată și profundă în semnificații este moștenirea culturală pe care am primit-o de la înaintașii noștri. Nu găsim cuvintele potrivite pentru a ne exprima bucuria și recunoștința față de cei ce au creat aceste valori, care ne ajută pe noi, cei de astăzi, să nu ne pierdem credința și identitatea națională. Aceste colinde constituie un izvor inepuizabil, pentru cei ce le iubesc. Observăm că nu au fost explorate în totalitate, de vreme ce, în fiecare an, în întreaga țară, formații corale, pe mai multe voci sau pe o singură voce, în stil bizantin sau polifonic, își îmbogățesc repertoriul cu noi colinde. Ne mirăm cum și de unde au apărut, apoi aflăm că ele vin tot din adâncul istoriei creștine a poporului român, al cărui geniu creator nu poate fi pus la îndoială, a precizat ierarhul, în cuvântul rostit la finalul concertului.

Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus a fost înființată în anul 1990, la iniţiativa câtorva preoţi din Bucureşti, cu scopul de a promova valorile şi frumuseţile spiritual-artistice ale muzicii religioase româneşti şi universale, în ţară şi în străinătate. Repertoriul formaţiei cuprinde cântări liturgice ortodoxe, creaţii culte de inspiraţie sacră, monodii de tradiţie bizantină, colinde româneşti tradiţionale, unele prelucrări folclorice şi diverse creaţii de gen din muzica universală.

Comentarii Facebook


Știri recente