Corala „Arhanghelii“ din Orăştie, premiată la Praga

În cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Muzicii de Crăciun – Premiul Petr Eben, desfăşurat recent la Praga, Cehia, corala „Arhanghelii“ din Orăştie a obţinut bronzul la secţiunea „Cor Mixt“. Premiul a fost obţinut la prima participare a coralei la un concurs internaţional, iar românii din Cehia şi Slovacia au avut posibilitatea să participe la concerte susţinute de coriştii din Orăştie.

Corala „Arhanghelii“ din Orăştie este dirijată de tânărul doctorand Ioan Marius Popa, nepotul regretatului muzician, profesor, dirijor şi compozitor Ioan Popa. Profesionalismul şi dăruirea artiştilor hunedoreni le-a adus, la prima ieşire peste hotare, un succes notabil, prin primirea medaliei de bronz la renumitul festival de la Praga. Corala a interpretat la concurs cinci piese, într-un interval de maximum 15 minute, iar în cele două zile au avut loc mai multe recitaluri şi concerte programate în afara concursului. Astfel, coriştii din Orăştie au susţinut un recital liber, de 30 minute, în Biserica „St. Salvator“ , un alt recital cu aceeaşi durată pe scena amenajată în aer liber în grandioasa Piaţă a Oraşului Vechi, aflată în tradiţionalul aranjament al sărbătorilor de iarnă, continuat, jumătate de oră mai târziu, cu un concert comun al formaţiilor corale participante. La acest concert comun din Piaţa Oraşului Vechi, corul hunedorean a interpretat patru piese comunicate din timp de organizatori. Repertoriul din concurs a constat în următoarele aranjamente corale: „Rugăciune“ de Constantin Drăguşin, „Domnuleţ şi Domn din cer“ de Gheorghe Cucu, „Ziurel de zi“ de Ioan Popa, „Lerui ler“ de Teofil Coste şi „Naşterea Domnului“, suită corală în şapte tablouri de Radu Antofie, solistă Mihaela Lădar.

Concerte la Brno şi Bratislava

Corul „Arhanghelii“ a ţinut să profite de participarea la festivalul internaţional şi să-i colinde şi pe românii din afara graniţelor ţării. Astfel, coriştii au poposit la Ambasada României şi la sediul Insitutului Cultural Român de la Praga, iar la drumul de întoarcere, au dat răspunsurile Sf. Liturghii în biserica românească aflată în construcţie în oraşul ceh Brno. După slujba religioasă, corul a susţinut un recital de colinde în Sala Oglinzilor a Palatului Primăriei din Bratislava, Slovacia, eveniment organizat de Ambasada României din capitala slovacă.

Concertele şi recitalurile au adus bucurie românilor aflaţi în cele două ţări europene, iar artiştii din ţară au avut prilejul de a le aduce fraţilor de peste graniţă o fărâmă din atmosfera de sărbătoarea din preajma Crăciunului.

Formaţia corală aparţine Parohiei ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Orăştie şi are în componenţă membri a căror vârstă este cuprinsă între 16 şi 76 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente