Copiii lui Dumnezeu au grija zilei de mâine? – Părintele Hrisostom de la Putna

Plecând de la îndemnul evanghelic „Nu vă îngrijiți de ziua de mâine” (Matei 6:34), Protos. Hrisostom Ciuciu le-a explicat celor prezenți la slujba de duminică la Mănăstirea Putna de ce grija pentru ziua de mâine poate fi un păcat.

„Cei care se comportă ca fii ai lui Dumnezeu, care știu că tot ceea ce au au de la Dumnezeu și Dumnezeu nu este oricine pentru ei, ci este Tatăl lor, atunci aceia au încredere și nu se îngrijorează. În primul rând nu au grija zilei de mâine, iar apoi, nu-și fac planuri ca și cum ar fi singuri pe pământ”.

Părintele Hrisostom a subliniat de la început că „a te îngriji pentru ziua de mâine conține două aspecte: și să te îngrijești, în sensul de a te preocupa, de a-ți planifica lucrurile, dar mai are un sens – a te îngrijora”:

„Oare ce mă fac eu mâine? O să am eu ce pune pe masă? Ce mă fac eu mâine? Am unde să mă duc la serviciu? Am eu ce să fac, cum să mă descurc?”

„Îngrijorarea nu este atributul unui fiu cuminte, unui copil cuminte și ascultător”, a atras atenția Protos. Hrisostom.

„Noi chiar spunem în mănăstire că cel care-și face griji în ascultare, acela a ieșit din ascultare”.

„Așadar un copil care se îngrijorează și-și face probleme pentru ziua de mâine înseamnă că nu mai este copil. El și-a pierdut încrederea în părinții lui. El socoate că este singur pe lume și trebuie să se descurce singur”.

În cadrul predicii rostite duminică, 7 iulie 2019, Părintele Hrisostom Ciuciu a spus că acest îndemn evanghelic nu este unul la iresponsabilitate. El a amintit vorba românului că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune în traistă” și că „păsările câmpului nu ară, nu seamănă, dar totuși aleargă după hrană zi de zi. Și ele muncesc”.

„Toate animalele își caută hrana. Nu le pică din cer”, a spus părintele protosinghel insistând asupra felului în care fac ele această muncă: „Niciodată nu sunt triste”.

„Permanent aleargă voioase de colo-colo după hrană fără să-și facă probleme că vor muri. Chiar dacă nu găsesc acea hrană, tot nu sunt îngrijorate. La acest lucru s-a referit Hristos când ni le-a pus înainte ca modele”.

„Însă, El a vrut să spună mai mult”, a continuat părintele. „Dacă păsările câmpului sunt îngrijite de Dumnezeu și florile câmpului care se aruncă în foc sunt îngrijite, la fel, de Dumnezeu au doară voi cei care sunteți copii iubiți ai lui Dumnezeu nu veți fi îngrijiți și mai și?”.

Recomandarea părintelui Hrisostom a fost „să fim responsabili, dar să nu ne îngrijorăm pentru asta” din postura de copii iubiți ai lui Dumnezeu.

Protos. Hrisosotom a atras atenția și asupra lăcomiei, amintind că „atunci când cineva se îngrijește să agonisească mai mult decât necesarul lui, acela de fapt răpește surplusul de la Dumnezeu și de la aproapele”.

„Să ne gândim bine înainte de a aduna lucruri care ne îndepărtează de Dumnezeu!”, a îndemnat părintele.

Foto & video credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente