Copiii de la Centrul Sf. Sofia au serbat Ziua Eroilor cu cântece și creații artistice

Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor au participat miercuri la o serie de activități organizate pentru a comemora Ziua Eroilor. Ei au pictat, au cântat și au ascultat o prelegere despre semnificația sărbătorii Înălțării Domnului și despre importanța cinstirii eroilor.

„Simpozionul închinat marii Sărbători a Înălțării Domnului și, totodată, cinstirii Eroilor Neamului românesc, a devenit deja o tradiție la centrul nostru”, a declarat Laura Irimia, coordonatoarea centrului.

„În urmă cu un veac, în luna mai 1920, patriarhul Miron Cristea propunea ca Ziua Înălțării Domnului să fie și Ziua Eroilor, pentru ca noi toți să trăim emoția sfântă a bucuriei de a fi prezenți, «în cuget și simțiri», la clipele de glorie și de jertfă ale înaintașilor”, a adăugat ea.

Copiii care beneficiază de serviciile centrului au îmbrăcat costumul național, au recitat poezii și au cântat cântece patriotice sub îndrumarea profesoarei de canto Lucica Vîlcan.

Apoi copiii au pictat interpretări personale după gravura „Înălțarea Domnului”, făcută la Târgoviște în 1651. Îndrumătoarea lor, profesoara de artă plastică Oana Hondrea, care a explicat că atelierul  a fost dedicat Înălțării Domnului și a avut scopul de a familiariza copiii cu icoana praznicului.

Copiii au asistat și la o scurtă prelegere susținută de profesoara Viorica Provian, care le-a vorbit despre locul Înălțării Mântuitorului, despre bucuria cea mare pe care au simțit-o cei prezenți pe muntele Eleonului și pe care au dus-o cu ei atât în cetatea Ierusalimului, cât și în toată lumea.

„Ziua Eroilor este sacră pentru noi, românii, și nu întâmplător Catedrala Națională are hram principal această minunată sărbătoare, Înălțarea Domnului: cele peste 350.000 de nume sunt așezate ca temelie nepieritoare la Masa Sfântului Altar și totodată vorbesc despre viețile care au devenit jertfă de mare preț pentru libertate și independență, pentru demnitate și onoare”, le-a mai spus profesoara.

Ea le-a prezentat copiilor și diverse monumente ale eroilor români.

Centrul de zi „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor oferă sprijin pentru 40 de copii proveniți din familii vulnerabile social.

Foto credit: Centrul „Sf. Sofia”

Comentarii Facebook


Știri recente