Copiii dăruiesc roadele Liturghiei

Sub genericul „Copiii dăruiesc roadele Liturghiei”, în Parohia Ortodoxă Română Bratca, Protopopiatul Oradea, Eparhia Oradiei, s-au desfășurat mai multe activități adresate copiilor și tinerilor, în cadrul concursului național „Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”, prilejuit de Anul omagial euharistic, după cum a precizat Pr. Cristian Rus.

Pe parcursul lunii martie a acestui an, copiii parohiei care participă la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” au fost antrenați în mai multe activități teoretico-practice legate de Sfânta Spovedanie și de Sfânta Împărtășanie. Obiectivul principal al activităților a fost însușirea de învățături teoretice, aplicate în practică și la nivelul concret de împărtășire din acestea și a altor semeni, subliniindu-se conștientizarea rolului pe care-l are Sfânta Liturghie și Euharistia în viața creștinilor.

După ce au aflat de la preotul paroh Radu Marian despre proiectul duhovnicesc în care vor fi antrenați și implicați, copiii au trecut la treabă. Și-au inscripționat fiecare câte un tricou alb cu titlul proiectului și cu tema generală a concursului – Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine, pe care l-au purtat în timpul activităților desfășurate.

În zilele de 6 și 13 martie, copii au devenit brutari, făcând prescuri de casă în cuptor tradițional de pâine. Prescurile au fost oferite în zilele de sâmbătă, 8 martie, și, respectiv, 15 martie, în târgul săptămânal ce se ține în localitate, dar și în față unui centru comercial din Bratca. Totodată, copii au împărțit și un număr de 250 de pliante pe care le-au întocmit împreună cu preotul paroh, acestea conținând versete scripturistice legat de Sfânta Euharistie.

Paralel cu aceste activități legate de prescuri, copii s-au pregătit și pentru reprezentarea unei scenete cu titlul „Toaca din adâncuri”, aceasta având ca scop însușirea de conținuturi religios-morale noi, atât de către protagoniști, cât și de către auditoriu.

În după amiaza zilei de 19 martie, copiii, însoțiți de către preotul paroh s-au deplasat la Azilul de bătrâni din Bratca, care are 40 de vețuitori. Aici, părintele Radu Marian a săvârșit, în sala festivă a instituției, Liturghia Darurilor înainte sfințite, după care copii au susținut sceneta pregătită.

În data de 21 martie, copiii au organizat, la Liceul Teoretic din Bratca, un târg de mâncăruri de post, aduse de către ei de acasă, prin grija mămicilor și bunicilor lor.

Duminică, 23 martie, activitățile proiectului s-au finalizat când la Sfânta Liturghie copii s-au împărtășit, spovedindu-se în seara precedentă, iar la final au susținut sceneta „Toaca din adâncuri”, auditoriul făcând o colectă ca răsplată a strădaniei lor.

Cu mijloacele financiare dobândite în urma proiectului s-au achiziționat 100 de cărți având titlul „Sfânta Liturghie în învățătura Bisericii și a Sfinților Părinți” dăruite vârstnicilor de la Azilul de bătrâni, copiilor participanți și altor credincioși. De asemenea, a fost ajutată o tânără nevoiașă, care are nevoie de o lucrare dentară, precum și alte cazuri sociale din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente