Cooperare pentru promovarea culturii și identității naționale

Patriarhia Română și Televiziunea Română vor colabora pentru realizarea și promovarea unor proiecte și programe cu caracter religios-spiritual, social și cultural-educațional, inclusiv a unor campanii umanitare pentru promovarea solidarității și ajutorarea oamenilor săraci, în baza unui protocol care a fost semnat ieri, 26 septembrie, la Palatul Patriarhiei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Claudiu Săftoiu, președinte-director general al Televiziunii Române.

Prin acest protocol de cooperare, cele două instituții își propun promovarea constantă a valorilor românești autentice, spirituale și culturale, mai ales în mediul rural și în diaspora română, care în ultimii ani a cunoscut o creștere considerabilă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, Patriarhia Română, prin postul de televiziune TRINITAS TV, și Televiziunea Română vor realiza schimburi de imagini din arhivele proprii, cu filmări ale bisericilor și mănăstirilor monumente istorice sau ale locurilor de pelerinaj din țară și din străinătate, interviuri cu ierarhi, mari duhovnici și preoți, evenimente din viața comunităților românești din țară și străinătate etc. Televiziunea Română va transmite concerte de muzică religioasă, de muzică clasică sau de colinde organizate de Patriarhia Română, precum și slujbe religioase de la Catedrala patriarhală sau de la alte biserici ortodoxe din țară. Postul de televiziune TRINITAS TV va putea prelua transmisiuni sau emisiuni ale postului național de televiziune care promovează cultura și identitatea națională.

Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Televiziunii Române, a afirmat că semnarea acestui protocol de cooperare este un moment important pentru ambele instituții deoarece atât Biserica Ortodoxă Română, cât și televiziunea publică urmăresc aceleași obiective: „apropierea românilor de români și transmiterea sentimentului de solidaritate, de armonie și comuniune în interiorul comunităților naționale și nu numai”. De asemenea, Claudiu Săftoiu a mai declarat că „opera socială pe care Biserica Ortodoxă Română, prin slujitorii ei, o săvârșește în fiecare zi cu mulți români aflați să fie cunoscută, să fie încurajată și urmată. Sunt bucuros să constat că există o dorință de deschidere în ceea ce privește acoperirea proiectelor comune, dar și a viitorului românilor prin acțiunile de binefacere ale Bisericii Ortodoxe Române și prin campaniile pe care Televiziunea Română și Televiziunea Trinitas le vor duce împreună în ceea ce privește consolidarea sentimentului de bun român. Morala și spiritualitatea creștină rezistă și subzistă și prin cultură. Exemplele de eveniment cultural organizat sub egida Bisericii Ortodoxe Române sunt deosebit de bine primite în rândul credincioșilor, dar și al telespectatorilor simpli. Cred că acesta va fi, de altfel, și accentul pe care îl vom pune în colaborarea noastră, acela de a reflecta prin evenimentul cultural contribuția morală și de construcție socială pe care cele două instituții naționale, televiziunea publică și Biserica Ortodoxă Română, o vor realiza împreună în beneficiul românilor”.

În cadrul conferinței de presă care a urmat după semnarea protocolului, Cristian Acatrinei, coordonatorul Serviciului Comunicare și Relații Internaționale, Relații Publice și Protocol al TVR, și Andrei Victor Dochia, realizator TVR, au oferit mai multe detalii privind prevederile protocolului. „Vom încerca prin emisiunile noastre și prin emisiunea «Universul Credinței» – o emisiune de actualitate religioasă care se difuzează în fiecare duminică dimineață pe TVR 1 – să acoperim pe cât va fi cu putință acțiunile Bisericii pentru a veni în sprijinul telespectatorilor și al credincioșilor”, a precizat Andrei Victor Dochia.

Comentarii Facebook


Știri recente