Continuă prepararea Sfântului și Marelui Mir: În a doua zi, plantele aromate sunt fierte în vin

Prepararea Sfântului și Marelui Mir continuă la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din București. În cea de a doua zi, plantele aromate sunt fierte în vin.

Procesul a debutat cu citirea unui pasaj din Sfânta Evanghelie de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Episcopul vicar patriarhal a aprins focul la cele două vase de inox în care se pregătește  decoctul, turnând prima cantitate de vin alb și adăugând apoi primele plante.

În acest timp, preoții și diaconii înveșmântați au omogenizat cu palete din lemn amestecul de plante și vin, în care s‑au adăugat regulat ingrediente după rețeta tradițională.

Fierberea decoctului

„Astăzi ne aflăm în cea de-a doua zi din cele trei de pregătire a Marelui Mir. Ieri dimineață, după ce Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfințit spațiile, și cele de rugăciune și cele de pregătire a Marelui Mir, în dată s-a trecut la prima fază a acestei pregătiri și anume tăierea plantelor aromate și amestecul lor după cantitățile indicate de tradiția multiseculară a pregătirii Marelui Mir”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că „astăzi dimineață am început cea de-a doua fază a acestei pregătiri și anume fierberea acestor plante pregătite ieri, lucrul acesta se petrece vreme de câteva ore timp în care, sigur, din etapă în etapă se adaugă noi cantități de plante ca și noi cantități de vin, pentru că aceste plante au această capacitate de a absorbi o mare parte a lichidului”.

Unul dintre ingredientele principale pentru Sfântul și Marele Mir este vinul alb în care se fierb plantele aromatice. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Iar după, spre finalul fierberii vinului cu aromatele, în decoct se vor turna și câteva din esențele  aromate”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

„Lucrul acesta se va încheia cu esența de trandafir, urmând ca acest decoct să se răcească, să se limpezească fiind pregătit pentru cea de-a treia și ultima etapă care se va consuma mâine și anume fierberea în vasul central împreună cu uleiul de măsline de asemenea de o înaltă calitate la care se vor adăuga celelalte esențe, tămâie, smirnă și alte aromate care simbolizează toate la un loc mulțimea darurilor Duhului Sfânt”.

Rugăciune continuă

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a subliniat dimensiunea duhovnicească a procesului de preparare a Sfântului și Marelui Mir.

„Pe lângă lucrarea materială care se petrece în aceste trei zile, aceste lucrări sunt însoțite de rugăciune și de citirea permanentă a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Matei, Marcu, Luca și Ioan, în această sală în care va avea loc fierberea decoctului obținut astăzi cu uleiul și celelalte esențe și aromate, o cameră care este amenajată ca un adevărat paraclis”.

Procesul preparării Sfântului și Marelui Mir este însoțit permanent de rugăciune. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Mirostirionul

Totodată, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat semnificația icoanelor din Mirostirion.

„Aici, central, avem icoana Pogorârii Duhului Sfânt pentru că Sfințirea Marelui Mir are loc prin Harul, prin coborârea și prin puterea Sfântului Duh”, a spus Preasfinția Sa.

Încăperea centrală a Mirostitionului, unde decoctul va fi amestecat cu ulei de măsline. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

„Și tot în această sală, pe lângă aceste două icoane care reprezintă Ungerea Picioarelor Mântuitorului de către Maria, sora lui Lazăr, în semn de recunoștință pentru marea minune pe care a săvârșit-o cu fratele ei și anume învierea în a patra zi după moarte când trupul său intrase deja în descompunere”.

„Și Ungerea Mântuitorului, după coborârea grabnică de pe cruce și înainte de așezarea în mormânt, când trupul său a fost uns cu aloe și smirnă, de către cei doi farisei ucenici, și anume Nicodim cel care venise în noapte la Iisus și Iosif din Arimateea care îi oferă și mormântul său în care nimeni nu mai fusese vreodată așezat”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

În cea de a treia zi de preparare a Sfântului și Marelui Mir, decoctul de plante și vin va fi mutat în vasul mare din camera centrală a Mirostirionului, unde va fi amestecat cu ulei de măsline și alte aromatice.

Preparatul final va fi transvazat în 12 amfore de argint care vor fi aduse joi la Catedrala Patriarhală, unde va fi sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfințirea Sfântului și Marelui Mir este unul dintre evenimentele principale organizate în contextul Centenarului Patriarhiei Române și aniversării a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române.

Mai multe fotografii de la prepararea Sfântului și Marelui Mir se regăsesc în Galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși sunt prezenți la eveniment pe esplanada Palatului Patriarhiei. Patriarhul României oferă credincioșilor Lumina Sfântă de pe treptele Reședinței Patriarhale, după care urmează…