Continuă lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, echipele de muncitori lucrează, ziua și noaptea, la definitivarea radierului casetat. Se montează cofrajele aferente grinzilor secundare ale radierului și cofrajul pierdut pentru placa superioară radierului, se toarnă beton, iar în partea de vest se montează armătura stâlpilor și elementele verticale ale subsolului, informează Ziarul Lumina.

În jur de 300 de muncitori lucrează ziua pe toată suprafața șantierului Catedralei Mântuirii Neamului, care de la înălțime arată ca un adevărat furnicar. Cele patru macarale-turn transportă fierul beton acolo unde trebuie montat în radierul casetat al construcției. Barele de fier sunt montate și sudate, pentru a forma grinzile radierului casetat și placa inferioară și superioară a acestuia. De asemenea, sunt transportate și montate cofrajele pentru turnarea grinzilor radierului, iar în alte locuri, acolo unde lucrările de armare și cofrare sunt verificate să respecte cerințele de calitate impuse prin proiectul tehnic, se toarnă beton. În vecinătatea șantierului, echipele de dulgheri, care lucrează și în schimb de noapte, realizează cofrajele pierdute necesare pentru turnarea plăcii superioare a radierului. Aceste cofraje sunt folosite inițial pentru a oferi o suprafață stabilă pentru muncitori în momentul montării armăturilor, iar la urmă ele servesc ca și cofrag pierdut pentru turnarea plăcii superioare a radierului. Inginerul Petre Chiuță, de la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, ne-a spus că lucrările sunt în grafic. S-a început deja turnarea unor ploturi din placa superioară a radierului, iar dacă lucrările se desfășoară în același ritm, pe 30 mai, radierul casetat va fi finalizat.

‘Acum se lucrează la finalizarea radierului casetat și se urmărește respectarea graficului de execuție care a fost propus de firma constructoare, ca la 30 mai execuția radierului să fie finalizată. Radierul casetat însemnând grinzi principale, placa inferioară, grinzile secundare și placa superioară. Întrucât în partea de vest s-a turnat o suprafață de aproximativ 1.000 mp din placa superioară, s-a început și cu montarea armăturilor în stâlpii și diafragmele verticale ale subsolului de la cota minus 16 metri, la minus 11 metri’, a spus inginerul Petre Chiuță.

Cei care doresc să sprijine lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului o pot face la orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române, sau la următoarele conturi: cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109, sucursala sector 4, București; cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111, sucursala sector 4, București; cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații poate fi accesat site-ul http://www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente