Continuă lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului

Peste 200 de muncitori lucrează în două schimburi pe șantierul viitoarei Catedrale patriarhale. Pentru că vremea a fost bună și lucrările la armătura radierului nu au fost întrerupte, săptămâna aceasta s-a programat turnarea unui plot de beton la fundația lăcașului.

Inginerul Petre Chiuță, coordonator la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, a precizat pentru Ziarul Lumina că betonările care sunt prevăzute săptămâna aceasta se vor face la placa inferioară a radierului construcției. ‘Deoarece echipele de sudori și fierar-betoniști au montat armătura radierului și lucrările nu au fost întârziate, firma constructoare a programat betonări la placa inferioară a radierului’, ne-a explicat inginerul. Placa inferioară a radierului are o grosime de 70 de centimetri și fiindcă se înalță armăturile din fier pe grinzile principale și secundare, betonarea în această zonă este destul de migăloasă, de aceea se betonează pe suprafețe mai mici. Inginerul Mihai Nuțu, șef punct de lucru, ne-a spus că radierul Catedralei Mântuirii Neamului este o structură complexă, care are ea însăși aspectul unui edificiu. ‘Dacă majoritatea oamenilor, atunci când se gândesc la o fundație, își imaginează o structură de beton compactă, uniformă, pe un schelet de fier-beton, fundația Catedralei Mântuirii Neamului este casetată, adică în interiorul ei, grinzile principale și secundare, unite de două plăci de beton orizontale, formează niște cămăruțe care vor rămâne goale’, ne-a explicat inginerul.

Această fundație casetată a fost gândită pentru a prelua toată greutatea edificiului și a o distribui pe o suprafață mai mare, astfel ca forța de apăsare să nu fie puternică într-un singur loc. Deși este casetată, fundația construcției este foarte mare, are o înălțime de patru metri, de la cotele minus 20 m la cota minus 16.

Cei care doresc să sprijine lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului o pot face prin orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române, sau prin următoarele conturi: cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109, sucursala sector 4, București; cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111, sucursala sector 4, București; cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110, sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații poate fi accesat site-ul http:// www.catedralaneamului.ro.

Anunț

Patriarhia Română face anunț public privind declanșarea procedurii de selecție pentru atribuirea contractului de execuție priză de pământ și preinstalații la obiectivul Catedrala Mântuirii Neamului.

Societățile interesate în a depune oferte pot găsi documentația necesară pe site-ul www.catedralaneamului.ro, la rubrica ‘ANUNȚURI’.

Comentarii Facebook


Știri recente