Consultări cu tinerii la primul centru cultural-catehetic școlar din eparhia Sucevei

Copii și tineri din Berchișești, județul Suceava, au fost invitați la școala gimnazială din localitate, unde la anul va fi inaugurat primul centru cultural-catehetic din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Ei au participat la un focus-grup în urma căruia au fost identificate nevoile lor și activitățile pe care le vor putea desfășura la noul centru.

Centrul se află în ultima etapă a amenajării și a fost pus sub ocrotirea Sfântului Stelian. Va fi inaugurat în ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

Focus-grupul a fost condus de Daniela Ceredeev – inspector școlar pentru Religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. Cristi-Gabriel Hurjui – consilier eparhial al Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei, și Părintele Ștefan Mihalcea, director al Departamentului Media și echipa Media a Centrului eparhial.

Astfel, prioritățile în organizarea activităților centrului cultural-catehetic școlar au fost determinate de interesele și nevoile beneficiarilor. Tinerii au identificat și asumat responsabilitățile din echipa de proiect și au schițat calendarul de activități pe anul viitor.

La primul centru cultural-catehetic școlar din eparhia Sucevei se vor desfășura activități de consiliere școlară și educație emoțională, activități catehetice și sesiuni de dezvoltare personală, evenimente culturale și recreative, ateliere de creație și de descoperire a multiculturalității. Activitățile vor fi coordonate de profesori, preoți și specialiști voluntari.

Vor mai putea fi organizate activități de tip „cafeneaua părinților” și de optimizare a relației părinte-copil.

Proiectul vizează și copiii și tinerii aflați în situații de risc din comunitatea școlară extinsă. Ei vor putea să-și dezvolte abilitățile de viață: comunicarea asertivă, sensibilitatea culturală, persuasiunea și perseverenţa, autocontrolul, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea, iniţiativa, vorbirea în public, ascultarea activă și altele asemenea.

Pe partea de valori și atitudini, copiii vor învăța să conştientizeze rolul învăţăturilor Bisericii în viaţa personală şi a comunităţii, să cultive respectul faţă de sacru și de tradiția neamului, să-și asume propria identitate și responsabilitatea în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură).

Centrele cultural-catehetice școlare vin în completarea comunităților de tineri formate în jurul celor 10 Centre de Tineret „Ecclesia” înființate de Arhiepiscopia Sucevei în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean.

Foto credi: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente