Consultare a liderilor Bisericilor din Orientul Mijlociu, Europa și Africa pe tema crizei refugiaților

La München, în clădirea Kardinal-Wendel-Haus a Academiei Catolice din Bavaria, a avut loc joi, 29 octombrie 2015, o Consultare a liderilor Bisericilor din Orientul Mijlociu, Europa și Africa, pe tema crizei refugiaților.

Întâlnirea a fost organizată de către Biserica Evanghelică din landul Bavaria, de către EKD (Biserica Evanghelică din Germania) și Consiliul Mondial al Bisericilor. La această consultare au participat reprezentanți de marcă ai Bisericilor și altor instituții implicate în problema refugiaților și imigranților, din 20 de țări. Astfel, au fost prezenți reprezentanți din țările din care provin refugiații (Iraq, Siria și trimisul mai multor țări din Africa), din țările care-i primesc într-o primă fază pe refugiați (Iordania, Liban, Turcia, Grecia, Italia) și din celelalte țări care-i primesc pe refugiați (Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Polonia, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Elveția și Marea Britanie), a precizat Părintele Alexandru Nan, parohul Bisericii „Nașterea Domnului” din München și protopop al Bavariei.

Între personalitățile prezente s-au numărat Rev. Dr. Olaf Fzkse Tveit, Secretarul General al Consiliului Mondial al Bisericilor, Dr. Heinrich Bedford-Strohm, Episcopul evanghelic de Bavaria și președinte al EKD-ului, domnul Marco Gnavi, Vicepreședintele Comunității Sant Egidio, Dr. Antje Jackelen, Arhiepiscopul de Upsala și Rev. Dr. Michel Jalakh, Secretarul General al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu etc.

Din partea Ortodoxă amintim participarea Mitropolitului Emmanuel al Franței, Vicepreședinte al Conferinței Bisericilor Europene și a Mitropolitului Prof. Dr. Ghenadios de Sassima, din partea Patriarhiei Ecumenice, a Mitropolitului Gabriel de Nea Ionia și Filadelfia, reprezentantul Bisericii Greciei, a Mitropolitului Issak Barakat, pentru Germania și Europa Centrală, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Dr. Audeh B. Quawas, reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului. Din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pr. Alexandru Nan, parohul Bisericii „Nașterea Domnului” din München și protopop al Bavariei, a reprezentat Patriarhia Română la această consultare.

Părintele Alexandru Nan a declarat: „Consultarea s-a desfășurat pe durata întregii zile, lucrările fiind împărțite pe patru sesiuni. În cadrul primei sesiuni au fost prezentate luări de poziție din partea tuturor țărilor participante, în special, din partea țărilor de unde provin refugiații, fiind descrisă situația actuală, una dramatică. În scurta luare de poziție, am transmis mai întâi salutările și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim. Am exprimat faptul că, deși țara noastră nu este confruntată direct cu problema refugiaților, totuși există o preocupare permanentă în Biserica noastră pentru situația acestora și pentru viitorul Europei. Am amintit faptul că, la 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ne confruntăm încă cu sărăcia propriei populații, în anumite zone ale României. Am specificat faptul că România, conform hotărârilor Consiliului Uniunii Europene, trebuie să primească 6500 de refugiați, un număr mic în comparație cu cel acceptat, spre exemplu, de Germania. Dar am amintit și de cele 4-5 milioane de români, care în ultimele decenii au părăsit țara noastră din rațiuni economice, din dorința de a-și croi un trai mai bun în Occident. De asemenea, am consemnat ajutorul sporadic pe care-l dau parohiile noastre din străinătate (referindu-mă în special la Germania și Austria), unul minor, îngreunat de faptul că nu deținem propria infrastructură. În ciuda acestei situații, am adus la cunoștință celor prezenți că Biserica noastră a organizat o colectă la nivelul întregii Patriarhii (și in diasporă) pentru ajutorarea creștinilor din Siria. I-am asigurat pe cei prezenți la consultare, că toți membrii Bisericii noastre, ierarhi, clerici și credincioși, se roagă la fiecare Sf. Slujbă pentru pacea întregii lumi și că suntem preocupați de soarta creștinilor persecutați din Orientul Mijlociu și din alte zone conflictuale de pe glob. Am exprimat convingerea că Europa nu poate rezolva singură criza refugiaților, fiind vorba de o problemă globală, așa cum sublinia și Mitropolitul Emmanuel, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice. Am afirmat faptul că guvernele lumii trebuie să facă presiuni și să combată războiul și persecuțiile de orice fel, chiar dacă modul în care vor reuși să facă acest lucru, rămâne pentru toți marea întrebare a momentului”.

La sfârşitul consultărilor a fost aprobat un document care să fie transmis Bisericilor europene, guvernelor diferitelor ţări, dar şi instituţiilor mass-media.

Comentarii Facebook


Știri recente