Construcția Catedralei Mântuirii Neamului va ajunge în noiembrie la cota 0

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului lucrările principale la construirea subsolului 3 se vor încheia până la finalul săptămânii, odată cu turnarea planșeului. Majoritatea forței de lucru este concentrată pe lucrările de la subsolul 2, pentru că de la acest nivel începe și sala polivalentă a viitoarei Catedrale patriarhale. Despre lucrările specifice acestei etape a construcției și elementele care formează sala respectivă ne-a vorbit inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calității din partea firmei constructoare BogâArt, informează Ziarul Lumina.

Pentru construirea elementelor verticale și a planșeelor subsolurilor catedralei se folosesc cantități impresionante de fier și oțel. Se construiesc structuri metalice din mai multe elemente și tipuri de armătură, de la cele mai mari, care sunt montate cu ajutorul celor patru macarale-turn, până la elemente care sunt manevrate manual de muncitori și sudate la locul lor. După finalizarea radierului casetat în luna iunie, la sfârșitul acestei săptămâni vor fi încheiate lucrările și la subsolul 3. ‘S-au finalizat lucrările la elementele verticale, pereți, diafragme inclusiv planșeu peste subsolul 3. În momentul de față s-a montat structura rigidă metalică pe diferite elemente structurale ale următorului subsol. Se lucrează la pereții verticali de la subsolul 2, care includ armătura rigidă din fier și armătura BST 500 din oțel. Am dat drumul, în partea de vest a șantierului, la cofrarea planșeului intermediar subsol 2 și sperăm ca în trei săptămâni să avansăm cu prima placă peste subsolul 2, începând cu elementele de îmbinare pentru structura subsolului’, ne-a spus ing. Ion Ion. Subsolul 2 are o configurație diferită pentru că de la nivelul lui începe sala polivalentă, care va avea o înălțime de circa 11 metri. Pentru a susține o sală atât de mare, sunt construiți stâlpi, piloni și diafragme foarte mari, armate cu mai multe elemente metalice și foarte complexe prin structura lor. ‘Tot ce numim structură rigidă înseamnă acele confecții metalice care sunt puse pe poziții. În compoziția elementului de susținere intervine structura rigidă metalică, după aceea armătura normală carcasată, după care se face o îmbinare. Este o structură combinată între confecții metalice, armătură și alte elemente de legătură din fier-beton’, ne-a explicat inginerul. Tot de la acest nivel se pot vedea piloni și stâlpi de diferite dimensiuni. Unii sunt rotunzi, alții în formă de L. Armarea se face și pe diafragme, nuclee, pereți structurali, și sunt prevăzute și structurile din care vor pleca arcele boltite ale sălii polivalente. ‘La subsolul 2 o să avem și stâlpii rotunzi, care o să formeze niște arcade, bolți, ce oferă o arhitectură interesantă pe partea de sală polivalentă, care este o combinație între subsolul 2 și subsolul 1. Elementele structurale sunt ele însele deosebite’, a explicat inginerul Ion Ion.

Modul de lucru este acum mai complex

Complexitatea armăturii metalice, care este practic o împletitură și o îmbinare între elemente metalice de diferite dimensiuni, face ca betonarea acestora să fie o lucrare care se desfășoară pe un timp mai îndelungat. Dacă la nivelul radierului casetat se turnau ploturi de beton mari, acum, la elementele subsolului se toarnă cel mult 6-8 metri cubi de beton. ‘După cum vedeți, este armătură foarte multă și deasă. Turnarea betonului se execută greoi, din cauza faptului că trebuie încărcate cife cu 6 și 8 metri cubi de material. Pentru a nu da posibilitatea întăririi înainte de vreme a betonului, lucrarea se face secvențial, din aproape în aproape, pe elemente, pe nuclee, pe stâlpi, pe stâlpi rotunzi, pe pereții structurali’, ne-a mai spus inginerul. Fiecare activitate în parte, adică trasare, armare, cofrare, și după aceea turnarea betonului, urmează un flux tehnologic foarte bine pus la punct. Catedrala Mântuirii Neamului este prevăzută să ajungă la cota 0 la sfârșitul lunii noiembrie, când va fi încheiat planșeul subsolului 1.

Comentarii Facebook


Știri recente