Constituirea Curatoriului pentru Reședința episcopală românească din Bavaria

În clădirea istorică a Parlamentului Bavariei a avut loc marți, 29 noiembrie, ședința de constituire a Curatoriului pentru sprijinul construirii mănăstirii românești din orașul München, care va deservi ca Reședință episcopală și ca centru social-cultural pentru românii de aici, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul a fost început încă din anul 2004, când, la inițiativa conducerii Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Preasfințitul episcop-vicar Sofian Brașoveanul a fost trimis să-și stabilească sediul în capitala bavareză, având ca una din principalele sarcini construirea unui lăcaș de cult pentru românii ortodocși din acest oraș. Piatra de temelie a fost pusă la 11 septembrie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. ‘Avându-se în vedere mărimea proiectului și greutatea realizării lui, am considerat binevenită înființarea unui curatoriu format din personalități ale vieții publice, politice și bisericești, care, cu autoritatea, experiența, competența și influența lor să sprijine realizarea proiectului nostru. Urmare a importanței acestui proiect pentru comunitatea românească și a faptului că el se desfășoară sub patronajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, președinția curatoriului a fost acceptată de Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavariei’, ne-a declarat PS Sofian Brașoveanul. Din curatoriu fac parte personalități ca Ducele Franz al Bavariei, conducătorul Casei regale bavareze de Wittelsbach, Alois Glück, fost președinte al Parlamentului Bavariei și actual președinte al Comitetului Central al Catolicilor Germani, Episcopul-vicar Engelbert Siebler, ca reprezentant al Arhidiocezei catolice de München și Freising, consilierul Michael Martin, din partea Bisericii Evanghelice Luterane din Bavaria, sau Bernd Fabritius, președintele Uniunii Sașilor Transilvăneni din Germania. Arhiepiscopia noastră este reprezentată în curatoriu de IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de inițiatorul acestui curatoriu, PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Comunitățile ortodoxe greacă și sârbă sunt reprezentate de preoții lor din München. Proiectul are, pe lângă destinația sa bisericească, și una socială și culturală.

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit în Germania

În ziua de 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, IPS Mitropolit Serafim și PS Episcop Sofian Brașoveanul au săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum la Capela ‘Sf. Siluan’ din München. În seara aceleiași zile, Consulatul General al României, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și cu Uniunea Sașilor Transilvăneni din Germania, a organizat un act festiv cu prilejul Zilei Naționale a României, la Parlamentul Bavariei. ‘Considerăm că evenimentele sunt o dovadă a maturității și însemnătății pe care comunitatea românească din Germania o dobândește într-o măsură tot mai mare prin contribuția tuturor românilor care cu responsabilitate și demnitate trăiesc și activează în această țară, dar și o încurajare că dacă suntem uniți și ne punem puterile și talentele în slujba binelui comun, în viitor ne vom bucura cu toții de roadele speranțelor, vieții și muncii noastre’, ne-a mai spus PS Episcop Sofian Brașoveanul.

Comentarii Facebook


Știri recente