Constituirea APOR Bacău

Teatrul „Bacovia“ din Bacău a găzduit vineri, 27 februarie 2015, întâlnirea de constituire a Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) – filiala Bacău, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

Sala Teatrului „Bacovia“ a devenit neîncăpătoare pentru părinţii dornici să participe la constituirea filialei Bacău a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR). Desfăşurată sub coordonarea APOR – Bucureşti, întâlnirea l-a avut ca moderator pe Romeo Moşoiu, vicepreşedintele asociaţiei. Discuţiile s-au axat pe importanţa orei de religie, sugestii şi propuneri judicioase pentru înfiinţarea şi viabilitatea filialei Bacău. Luările de cuvânt au demonstrat că elevii judeţului trebuie să aibă o educaţie religioasă conformă principiilor spirituale corecte şi că aceasta nu se obţine decât prin existenţa şi predarea religiei în şcoală, şi nu prin înlocuirea ei cu o altă disciplină. S-a subliniat că educaţia religioasă reprezintă un factor important în dezvoltarea ulterioară a copilului. În partea a doua a lucrărilor s-a stabilit comitetul de conducere al filialei APOR Bacău: lect. univ. dr. Adrian Jicu – preşedinte, Rotaru Cristina (avocat), Adrian Tuluc (poliţist) şi Elena Bilbor (medic SMURD) – vicepreşedinţi, Luca Nicolae (avocat) – secretar şi Cucu Elena – cenzor.

„Am urmărit în ultimele zile cu interes dezbaterile create în jurul orei de religie în şcoală, iar când am auzit că urmează să se constituie o filială APOR în judeţul Bacău, am decis să mă implic. Am convingerea că ora de religie este un drept şi nu o obligaţie. Este dreptul meu şi al copiilor mei de a primi în şcoală nu doar o educaţie propriu-zisă, ci şi una religioasă, pe care o consider utilă în formarea personalităţii unui copil/tânăr. Nu sunt specialist nici în teologie şi nici în jurisprudenţă şi nici nu vreau să învăţ pe nimeni ce are de făcut. Dar vreau să spun trei lucruri. Cred în libertatea de opinie şi în dreptul fiecăruia de a alege ceea ce e mai bine. Eu mi-am întrebat copiii dacă le place ora de religie şi am fost bucuros să îmi spună că da. Sunt pentru respectarea drepturilor tuturor confesiunilor religioase şi nereligioase, dar împotriva tiraniei minorităţilor asupra majorităţii. Nu mi-a plăcut şi nu suport intoleranţa şi nici habotnicia“, a remarcat lect. univ. dr. Adrian Jicu, preşedintele APOR – filiala Bacău, care a mai adăugat că dreptul de a studia religia în şcoală este o cauză care merită apărată pentru că această disciplină este parte integrantă a identităţii individuale şi naţionale.

„Religia poate contribui la construirea personalităţii copilului, prin valorile promovate. Omenirea are nevoie de o busolă spirituală, care poate fi religia. De aceea, ca părinte şi profesor de limba şi literatura română, am nu doar dreptul, ci şi datoria să le ofer copiilor posibilitatea de a avea (şi) ore de religie în şcoală pentru că ea poate contribui la formarea caracterului şi a culturii lor, ceea ce le va oferi şansa de a alege când vor fi majori“, a menţionat preşedintele APOR – filiala Bacău.

Toţi părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar şi doresc ca aceştia să studieze în continuare religia sunt aşteptaţi să devină membri ai acestei asociaţii.

Comentarii Facebook


Știri recente