Consiliului Eparhial și Adunarea Eparhială ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Luni și marți (25-26 ianuarie) s-au desfășurat la Roma lucrările Consiliului Eparhial și ale Adunării Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. În cadrul acestora au fost prezentate, spre examinare și aprobare, rapoartele de activitate ale sectoarelor administrației eparhiale, darea de seamă privind activitatea Preasfințitului Episcop Siluan pe anul 2009, precum și bilanțul financiar pe 2009 și planul bugetar pe 2010 ale Centrului Eparhial.

Adunarea Eparhială a fost precedată de un Te Deum săvârșit de Preasfințitul Părinte Siluan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Membrii Adunării Eparhiale, reprezentând cele 116 parohii, patru mănăstiri, un schit și cele patru paraclise din cuprinsul episcopiei, în număr de peste 300 (prezenți și reprezentați), au luat act cu aprobare de raportul moral prezentat de Episcopul Siluan, care a evidențiat realizările deosebite din parohiile din cuprinsul eparhiei și de la Centrul Eparhial, în anul 2009. Dintre realizările din anul 2009, Biroul de presă al Episcopiei Italiei amintește: s-au înființat 33 de noi parohii, o mănăstire, un schit și două paraclise; s-au sfințit trei biserici (Pavia, Verbania și Lodi, toate în Protopopiatul de Milano), s-a pus temelia la prima biserică pe teritoriul Italiei (Bari) și s-a primit, sub formă de donație, un paraclis; au fost botezați 8631 de copii, s-au săvârșit 1218 cununii și s-a săvârșit slujba înmormântării pentru 157 de persoane; s-au săvârșit 18 hirotonii întru preot și 21 de hirotonii întru diacon; s-au obținut 15 noi lăcașuri de cult și două terenuri pentru construcție de biserici; s-au acordat ajutoare sociale la nivel central și la parohii în valoare de peste 300.000 euro; s-au trimis în România, prin sectorul social al episcopiei, 17 transporturi de alimente, haine, încălțăminte, jucării etc.

Pentru anul 2010 s-au propus continuarea și dinamizarea proiectelor începute în anul 2009 și inițierea altor proiecte noi, insistându-se pe următoarele direcții: intensificarea misiunii printre românii ortodocși din Italia prin înființarea altor șase protopopiate, dintre care patru misionare, pentru regiunile: Liguria, Abruzzo, Umbria-Marche și Campania-Molise, celelalte două fiind în regiunile Lazio (Roma III, Sud-Est) și Piemonte (Torino II, Sud); intensificarea activității de formare teologică și pastorală a clerului și de cateheză a copiilor, tinerilor și adulților; intensificarea activității social-filantropice pentru venirea în sprijinul familiilor separate între România și Italia (părinți-copii, soți-soții), al celor săraci, al celor din spitale și din închisori, al celor din taberele nomade etc; intensificarea activității de cultivare a valorilor tradiționale ale culturii și spiritualității românești, menite să păstreze identitatea copiilor, a tinerilor și adulților și să promoveze imaginea României pe teritoriul italian.

Astăzi, 28, și mâine, 29 ianuarie 2010, la Centrul Eparhial din Galați vor avea loc ședințele Consiliului și Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Aceste întruniri au ca obiectiv principal întocmirea și prezentarea dării de seamă anuale asupra întregii activități bisericești din anul 2009, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre drept „Anul comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni”, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Și la Reședința arhiepiscopală din Târgoviște vor avea loc astăzi lucrările anuale ale Adunării Eparhiale, precedate de reuniunea Consiliului Eparhial, organismul executiv al Adunării Eparhiale, format din nouă membri (trei clerici și șase mireni). După cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei, se vor analiza și se vor aproba dările de seamă cu privire la activitatea desfășurată în anul 2009 de sectoarele Administrației Eparhiale, precum și prioritățile eparhiei pentru anul 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente