Consiliul Național Bisericesc: Patriarhul a prezentat raportul de activitate al Bisericii pentru anul 2022

Membrii Consiliului Național Bisericesc s-au întrunit marți la Reședința Patriarhală sub președinția Părintelui Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a prezentat raportul-sinteză referitor la activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care a trecut.

A fost evaluată activitatea Bisericii din anul trecut și s-au formulat propuneri pentru anul în curs.

„Prin toate aceste activități Biserica Ortodoxă Română a rămas fidelă misiunii sale de transmitere a învățăturii Domnului nostru Iisus Hristos în viața cotidiană și a continuat să afirme necesitatea păstrării unității și comuniunii în interiorul Ortodoxiei chiar și în condițiile atât de dificile generate de războiul din apropierea granițelor României”, se arată în raportul prezentat.

„Totodată, Patriarhia Română a continuat să promoveze valorile Ortodoxiei românești în dialogul intercreștin și interreligios, fiind un reper recunoscut în plan european de jertfelnicie, pentru sprijinul consistent spiritual și material acordat zecilor de mii de refugiați din Ucraina.”

Patriarhul Daniel a prezentat marți, 7 februarie 2023, raportul-sinteză referitor la activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Pentru susținerea întregii activității de asistență socială și filantropică, în anul 2022, la nivel întregii Patriarhii  Române, s-a cheltuit suma de peste 297 milioane de lei, iar pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina aproape 43 de milioane de lei.

Astfel, suma totală cheltuită de Biserică pentru activități filantropice se ridică la echivalentul a 69 de milioane euro. Această sumă nu include și activitățile caritabile ale parohiilor și mănăstirilor.

Patriarhul Daniel a prezentat marți, 7 februarie 2023, raportul-sinteză referitor la activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Exprimăm recunoștință și prețuire față de toți cei care ajută Biserica noastră, clerici și credincioși, mireni, autorități centrale și locale, sponsori și voluntari. Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate și mântuire, ajutor și bucurie în viață”, a transmis Patriarhul României.

Raportul prezentat Consiliului Național Bisericesc va fi supus aprobării Adunării Naționale Bisericești, care se întrunește miercuri. Joi, el va fi adus la cunoștința membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se vor reuni în ședință de lucru.


Consiliul Național Bisericesc este organismul central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. Este format din 12 membri ai Adunării Naționale Bisericești, câte un cleric și câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din țară, desemnați pe o perioadă de patru ani și pentru cel mult două mandate.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente