Consilierii culturali și de patrimoniu din țară s-au întâlnit cu Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a primit astăzi, la Palatul Patriarhiei, pe consilierii sectoarelor culturale, dar și cei responsabili de patrimoniul bisericesc ai Eparhiilor din țară. Aceștia au participat, zilele acestea, la atelierul regional „Valoare și simbol – conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului religios”, organizat în cadrul Proiectului „FORTE – formare trainică pentru parteneriat social”.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a vorbit despre responsabilitatea în păstrarea culturii și a patrimoniului bisericesc.

„Acest patrimoniu sacru sau patrimoniu religios este central în patrimoniu național deoarece este cel mai vechi și în același timp cel mai bogat. Din punct de vedere al responsabilității pentru aceste mari valori responsabilitatea este crescândă și nu este suficientă doar o afirmare a responsabilității eparhiale. Așa după cum Sinodul se întâlnește de mai multe ori pe an trebuie și consilierii de la diferite sectoare de activitate, cel puțin odată pe an, să se întrunească și să ne consultăm. Această consultare este necesară în vederea coresponsabilității intensificate și a cooperării practice”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a subliniat, în cuvântul său, importanța protejării și promovării valorilor patrimoniului Bisericii noastre.

„Este bine ca deodată cu păstrarea credinței să păstrăm și expresiile credinței noastre. Valoarea cea mai mare a unei Biserici este obștea credincioșilor, dar pentru acești credincioși iubitori de mântuire și de frumusețe cerească trebuie să păstrăm patrimoniul nostru sacru nu doar ca pe o valoare artistică, ci ca pe o valoare misionară, o valoare educațională, o valoare catehetică, o valoare mistică, o valoare de înnoire și de înfrumusețare a sufletului credincioșilor după modelul picturilor restaurate, curățite de fum și de praf și de zgura vremii asemenea unui om care se înnoiește sufletește prin spovedanie și împărtășanie. Deci, nu este vorba doar de o valoare artistică pe care o apărăm, ci și de o valoare misionară, o valoare de propovăduire. Ortodoxia nu predică pe Hristos cel răstignit și înviat doar prin cuvinte, ci și prin imagini, pentru că el este icoana Dumnezeului cel Nevăzut”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea Sa a amintit și de necesitatea unei mai bune colaborări cu Ministerul Culturii și Patrimoniului național.

„Este necesară o colaborare mai mare cu Ministerul Culturii deoarece există multe probleme rămase oarecum nerezolvate. Nici până astăzi nu avem un ghid de restaurare. A scăzut responsabilitatea față de valorile naționale și în ceea ce privește conservarea, restaurarea și în ceea ce privește evidențierea, de aceea s-a simțit nevoia unui Centru pentru Patrimoniu Cultural Religios înființat aici la Patriarhie care promovează pe cei care au responsabilitate de supraveghetori, de muzeografi pentru că este important să cunoaștem și valoarea istorică și spirituală a obiectelor pe care le păstrăm și le păzim”, a mai spus Preafericirea Sa potrivit TRINITAS TV.

Consilierii sectoarelor culturale, dar și cei responsabili de patrimoniul bisericesc au primit la final, din partea Preafericirii Sale, volume apărute la editurile Patriarhiei Române, dar și Pastorala la Sfintele Paști.

FOTO: ZIARUL LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente