Congresul tinerilor români din Europa Occidentală și Meridională

Sâmbătă, 7 noiembrie 2009, s-a desfășurat la Paris al X-lea Congres Nepsis, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Întrunirea a avut loc în Catedrala mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, cu participarea IPS Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, PS Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, PS Marc Nemțeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, părintele Syméon Cossec, starețul Mănăstirii „Sfântul Siluan” din Franța, mai mulți preoți slujitori ai acestei mitropolii și un număr semnificativ de tineri, membri ai Asociației Nepsis și nu numai.

Cel de-al X-lea congres Nepsis de sâmbătă s-a ținut pe tema „Adame, unde ești ?”, sesiunea de dimineață fiind animată de părintele Syméon Cossec, starețul Mănăstirii „Sfântul Siluan” din Franța, care a fost îndrumător și susținător al tinerilor din Nepsis încă de la început. Sfinția s-a a menționat faptul că „așa cum Dumnezeu a căutat pe Adam în rai după săvârșirea păcatului, tot așa și Hristos merge în iad pentru a căuta pe cel pierdut. Însă, trebuie să fim foarte atenți la iubirea lui Dumnezeu pentru noi, căci adesea greșim, păcătuim și, asemenea lui Adam, ne ascundem, atunci când conștientizăm ceea ce am făcut. Dar, în același timp, trebuie să fim conștienți de iubirea lui Dumnezeu pentru noi, Care a trimis pe Însuși Fiul Său ca să ne salveze și să ne deschidem inima în fața Sa, neascunzându-ne, ci cerând iertare”.

În sesiunea de după-amiază, Sinodul Mitropolitan în frunte cu IPS Iosif a propus Adunării generale a Asociației ca Congresul Nepsis să se țină, pe viitor, în fiecare an, în toate capitalele europene ale Mitropoliei, după Paris urmând să fie gazdă Roma, apoi Madrid ș.a.m.d. De asemenea, o altă propunere a fost ca Sfântul Voievod Neagoe Basarab, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008, să fie ocrotitor al Asociației Nepsis, căci din opera sa „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie” care este un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic și moral-spiritual, tinerii din Nepsis pot primi un adevărat ajutor spiritual.

Apoi, fiecare reprezentant Nepsis al tuturor orașelor europene în care această asociație și-a făcut simțită prezența a luat cuvântul, prezentând proiectele lor împlinite, dar și cele de viitor, cât și problemele întâmpinate în realizarea lor, cerând sfatul și ajutorul, acolo unde a fost cazul, Sinodului Mitropolitan și celor care se ocupă de bunul mers al asociației.

Nepsis este Asociația tinerilor din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale și, așa cum a menționat și IPS Iosif în cuvântul său de introducere de la congres, cei care au înființat această asociație în urmă cu zece ani au ales numele de Nepsis (nume ce provine din limba greacă și înseamnă trezvie) vrând să sublinieze scopul acestei asociații: acela de a păstra aprinsă flacăra credinței sau de a trezi această credință în rândul tinerilor. Nepsis a fost constituită la data de 13 noiembrie 1999 la inițiativa IPS Mitropolit Iosif, iar adunarea constitutivă a avut loc la parohia „Sfântul Serafim de Sarov” din Paris, prin prezența a 45 de tineri îndrumați de IPS Iosif, PS Siluan al Italiei și de alți preoți ai Mitropoliei, ca mai apoi, pe 3 februarie 2000, asociația să fie înregistrată la Prefectura Departamentului Yvelines.

Încă de la înființare, Asociația Nepsis și-a propus ca obiective și activități principale întâlniri, congrese, conferințe, colocvii în cadrul schimburilor culturale și duhovnicești dintre tineri, crearea de legături între membri, discuții despre exigențele vieții duhovnicești și despre angajamentul în Biserică, organizări de pelerinaje, de călătorii cu scop cultural în diferite țări ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, dar și în România, ajutorarea orfanilor, a adolescenților fără domiciliu, a familiilor numeroase etc. Majoritatea acestor activități propuse, odată cu trecerea timpului, au devenit și realitate, căci nou-înființata Asociație Nepsis, plină de dorință și înflăcărare, va organiza weekenduri duhovnicești, tabere la munte, discuții duhovnicești animate de duhovnici precum părintele Rafail Noica, vizite la diverse mănăstiri ortodoxe de pe teritoriul Mitropoliei, în fiecare an un pelerinaj în România, congrese anuale etc., Proiectul Nepsis extinzându-se și creându-se asociații surori în Italia și Spania și filiale în țări ca Belgia și Irlanda. Astfel, s-a ajuns ca de la primul congres organizat de Nepsis în septembrie 2000, la tabăra tineretului ortodox rus în Alpi, la cel de-al X-lea congres Nepsis, ținut la Paris, să participe un număr mult mai mare de tineri, veniți din toate colțurile Mitropoliei: în afară de membrii din Franța, au participat tineri din Episcopia Italiei (Nepsis Italia a fost constituită oficial la data de 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea PS Siluan), cu participanți din Roma, Milano, Torino; din Episcopia Spaniei și Portugaliei (Nepsis Spania înființată pe 17 martie 2007), cu reprezentanți din Madrid, Valencia, Barçelona, Castellon, Lerida; din Belgia (începând cu anul 2004) de la Bruxelles; din Anglia de la Londra; din Irlanda (prima întâlnire Nepsis din Irlanda a avut loc pe 16-17 mai 2009) de la Dublin și Cork.

De asemenea, când Nepsis a devenit destul de matură, a dat naștere și altor proiecte: primul dintre acestea a fost Nepsis Junior, înființat pe 13 iunie 2004, la Limours, sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, care are ca scop împărtășirea credinței ortodoxe copiilor proveniți din familiile ortodoxe din Franța, în special cele românești, copii care nu beneficiază de o educație religioasă în școlile occidentale; al doilea proiect este Axios, o asociație care se ocupă de două orfelinate din România: cel de la Mănăstirea Dumbrava (județul Alba) și cel de la Valea Plopului (județul Prahova).

Actualmente, președinte al asociației Nepsis este Christian Cădere, tânăr român născut în Franța, care ne-a împărtășit câteva din gândurile sale: „Fac parte din Asociația Nepsis de la începutul ei, acum 10 ani. Chiar dacă nu m-am implicat foarte mult la început, am făcut-o mai târziu, asumându-mi funcția de președinte pe care o dețin de 6 ani. Simt bucuria de a fi organizat evenimente care au marcat viața mea și a celor care au participat. Cu toate acestea, s-ar fi putut realiza mult mai mult, nu am făcut destul pentru asociație. Totuși, faptul că am întâlnit Asociația Nepsis m-a schimbat, m-a făcut să avansez duhovnicește și mi-a dăruit prieteni pentru tot restul vieții”.

Comentarii Facebook


Știri recente