Congresul Național de Istorie a Presei la Galați

În perioada 4-5 aprilie a.c., municipiul Galați este gazda celei de a VII-a ediții a Congresului Național de Istorie a Presei.

Evenimentul este organizat de Asociația Română de Istorie a Presei, reprezentată de președintele acesteia, prof. univ. dr. Ilie Rad, UBB, Cluj-Napoca, în cooperare cu cadre didactice gălățene ale Universității „Dunărea de Jos” și cercetători din cadrul Bibliotecii „V.A. Urechia” din municipiul Galați.

Întrucât anul acesta se împlinesc 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, organizatorii au dedicat Presei primei conflagrații mondiale întregul spațiu al congresului.

Manifestarea a debutat vineri, 4 aprilie a.c. în Catedrala arhiepiscopală printr-o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc, oficiată de un sobor de preoți și diaconi la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea. În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția sa a evidențiat faptul că presa „a luptat dintotdeauna cu armele păcii, chiar și pe timp de război. De aceea, ea ne-a ajutat și ne ajută foarte mult să aducem armele luminii, înțelegerii și cooperării în viața popoarelor de astăzi, prin lecția importantă ce ne-o oferă cei de ieri. Fericiții eroi sunt magiștrii care ne învață să cultivăm pacea și armonia, prin apostolii păcii care sunt istoricii presei de ieri, de astăzi și de mâine!„.

La finalul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit jurnaliștilor și oamenilor de cultură pachete cu iconițe, pliante și carte duhovnicească.

A doua parte a manifestării a avut loc în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În deschiderea lucrărilor, un grup de tineri, membri ai Asociației „Tradiția Militară” din București au oferit auditoriului un moment-remember din Primul Război Mondial. În cadrul acestuia au fost prezentate uniforma și drapelul de luptă din acea vreme și a fost depus jurământul militar.

Programul a continuat cu expuneri și luări de cuvânt în care au fost abordate

subiecte legate de presa națională din timpul războiului, articole semnate de Camil Petrescu, Octavian Goga, Ioan Slavici, Eugen Lovinescu, Nicolae Iorga – editorialist în vreme de război, dar și teme privind publicitatea în vreme de război sau fotojurnalismul românesc.

La eveniment au participat cadre didactice, cercetători științifici, istorici și jurnaliști din țară și străinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…