Congresul Internațional de Istorie a Presei, ediția a IX – a, cu tema : „Tradiții ale presei științifice” s-a desfăşurat la Timişoara. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a prezentat tema „Presa bisericească, punct de convergență între Religie și Știință”.
Conferința inaugurală de vineri, 15 aprilie 2016, din Aula Academiei Române – Filiala Timișoara, a fost susținută de acad. Eugen Simion, Președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București. Tema dezbătută a fost „Condiția presei scrise azi”.
În cadrul congresului a fost decernat Premiul național pentru jurnalism „Nicolae Sever Cărpinișan” jurnalistului timișorean Vasile Bogdan, redactor și realizator la studioul de televiziune Timișoara. De asemenea, prof. univ. Dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, a prezentat volumele: Ion Agârbiceanu, Opere III și IV, Ediție de Ilie Rad și Ioan Alexandru, Opere, Ediție de Alexandru Ruja.
Lucrările congresului au continuat pe secțiuni. Au moderat: părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, prof. univ.dr. Ilie Rad, președintele Asociației Române de Istorie a Presei.
Mâine, participanții congresului se vor deplasa la Institutul de cultură a românilor din Voivodina (Serbia).
Congresul a fost organizat de Asociația Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Academia Română – Filiala Timișoara, Institutul de studii banatice „Titu Maiorescu”, Societatea Enciclopedică a Banatului, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia) și Mitropolia Banatului.