Congresul Hristos împărtăşit copiilor: Responsabilii programelor educaționale ale Bisericii discută nevoile tinerilor

Cea de a XV-a ediție a Congresului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova în perioada 5-7 octombrie. Sunt prezentate și rezultatele proiectului național „Alege școala!”, de prevenire a abandonului școlar, iar participanții discută despre nevoile tinerilor.  În premieră, la congres iau parte și tineri implicați în programe.

În debutul congresului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul Patriarhului României, în care Preafericirea Sa subliniază că „munca celor care lucrează cu tinerii dă roade peste generații”.

„Dacă nu-i ajutăm pe tineri acum, societatea va fi una nesigură, o societate mai violentă, mai lipsită de coeziune și atunci și calitatea vieții noastre va scădea”, a avertizat Episcopul-vicar patriarhal. Ierarhul a adăugat și că „lucrul cu tinerii aduce multe bucurii”.

În continuare, părintele Mihai Pavel, inspector la Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, a prezentat agenda și obiectivele întrunirii.

„Avem nevoie de o reevaluare a conținutului catehetic și o analiză a metodei prin care livrăm acest conținut tinerilor”, a declarat Părintele Mihai Pavel.

Cea de a XV-a ediție a Congresului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman în perioada 5-7 octombrie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației Naționale, a susținut prelegerea „Învățământul românesc contemporan și formarea tinerilor – problematică, abordare și conținut”, iar Părintele Florin Marica a prezentat rezultatele proiectului național „Alege şcoala!”.

Modelul lui Hristos sădit în suflete le dă speranță copiilor

„Dacă în cadrul Programului Național Catehetic «Hristos împărtășit copiilor» tinerii și copiii au posibilitatea să cunoască învățătura de credință prin activitățile pe care le desfășoară, prin proiectele «Alege școala!» avem posibilitatea să‑i apropiem de școală”, a explicat pentru Ziarul Lumina Părintele Florin Marica, director‑coordonator al proiectului național „Alege şcoala!”

„Vorbim aici despre sădirea unei motivații interioare puternice în sufletul copilului, pentru ca acesta să poată să rămână în educație, să înțeleagă de ce este important să nu abandoneze școala”, a adăugat clericul.

„O motivație interioară puternică în sufletul unui copil se sădește în primul rând printr-o participare activă a acestuia la un pachet de activități. Activitățile educaționale non-formale sunt cele care îl ajută pe copil să iasă din climatul pe care uneori poate îl constrânge, poate uneori îl timorează”, a continuat Părintele Florin Marica.

„E nevoie de activități care să îl facă pe copil în primul rând să socializeze cu ușurință. Interacțiunea socială este extrem de binevenită în rândul copiilor, pentru că provocările la care societatea contemporană îi supune pe copii și tineri astăzi îi îndepărtează de fapt tocmai de ceea ce înseamnă interacțiune umană.”

Cea de a XV-a ediție a Congresului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman în perioada 5-7 octombrie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

„Prin proiectele și interacțiunile pe care Biserica le desfășoară, îi aducem pe copii împreună, îi ajutăm să dezvolte prietenii sincere, prietenii care se bazează pe relații sănătoase între ei, se bazează pe încredere și, în felul acesta, considerăm că ei, angrenați în astfel de activități, pot să fie de fiecare dată prezenți cu drag la ceea ce Școala sau Biserica le propune”, a continuat clericul.

De aceea, „este nevoie să se consolideze parteneriatul dintre Biserică, Familie și Școală”, a concluzionat coordonatorul național al proiectului „Alege școala!”.

„Noi nu ne referim aici doar la un set de documente care sunt semnate și care se află pe masa unor instituții, ci, prin ceea ce facem în cadrul proiectelor pe care Biserica le desfășoară, de fapt urmărim să ajungem în sufletul omului. Iar sufletul copilului are nevoie să fie modelat. Iar modelul pe care copilul trebuie să-l aibă este Hristos”, a mai explicat el.

„Programul Hristos împărtășit copiilor și proiectul educațional «Alege școala!» încearcă, prin activitățile pe care le propun la nivel național, să aducă în sufletul copiilor mai multă speranță, mai multă motivație interioară și mai multă dorință de a alege școala, de a deveni persoane care să nu aibă doar un bagaj informațional foarte bine dezvoltat, ci să aibă și un caracter sau o formare a personalității într-o direcție care să-i ajute să înțeleagă viața în adevăratul ei sens.”

Biserica, implicată la firul ierbii în sprijinirea Școlii și Familiei

„Ministerul Educației apreciază foarte mult efortul pe care-l face Biserica Ortodoxă Română prin proiectele educaționale sistemice pe care le dezvoltă”, a declarat pentru Trinitas TV Romeo Moșoiu.

Cea de a XV-a ediție a Congresului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman în perioada 5-7 octombrie 2022. În prima zi a participat și Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației Naționale. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

„Sunt zeci de mii de elevi beneficiari ai acestui proiect al Patriarhiei Române și de asemenea vorbim și de foarte mulți beneficiari indirecți”, a adăugat consilierul Ministrului Educației Naționale.

„Iată că Biserica a reușit să se implice nu numai în pandemie, dar și după. Cred că, în proiectele în care a reușit să implice mulți tineri, a reușit să aducă schimbare sistemică la fiul ierbii, unde tinerii au destul de multă nevoie. Vorbim de tineri care nu beneficiază de sprijin poate din partea familiei, nu beneficiază de sprijin din partea comunității și acolo Biserica a intervenit prin parohia locală.”

Oficialul a mai declarat că în școală „avem foarte multe fenomene pe care trebuie să le stăpânim: bullyingul, tot ce înseamnă violență în școală, vicii. De aici decurg destul de multe, sunt lucruri reale cu care ne confruntăm și la care Școala trebuie să facă cumva față. Dar numai împreună cu Familia și Biserica cred că putem să trecem peste lucrurile acestea și să-i sprijinim pe tineri mai ales în perioada lor critică, cea a adolescenței”.


Cea de a XV-a ediție a Congresului Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman în perioada 5-7 octombrie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Andrei Butu

Programul primei zile de congres mai include o sesiune de lucru pe grupe intitulată „Problematica actuală a tinerilor și abordarea ei din două perspective: tineri și formatori/educatori” și o sesiune în plen intitulată „Valori în Acțiune (VIA – calea formării caracterului) și Slujirea Tinerilor sau Liturghie după Liturghie”, moderată de dr. Dana Bates de la Northwestern College, Iowa, fondatorul Fundaţiei „Noi Orizonturi” şi al Asociaţiei pentru Formarea Tinerilor Orthopraxis.

Foto credit: Ziarul Lumina / Andrei Butu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente