Congres Internațional de Teologie la Palatul Patriarhiei: Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine

În perioada 20-24 mai 2017, la Palatul Patriarhiei din București, se va desfășura Congresul Internațional de Teologie Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine (icoană și frescă).

Evenimentul academic este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, Sectorul Cultură și Patrimoniu religios – Comisia de Pictură Bisericească, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte.

Conform Inspectorului Alexandru Mălureanu, din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, lucrările congresului vor fi structurate în patru subteme:

  1. Istoria icoanei şi a picturii (frescei) bizantine: spaţiul geografic, etape cronologice şi şcoli de pictură bizantină;
  2. Teologia icoanei şi a frescei bizantine: expresie liturgică şi artistică a credinţei ortodoxe eclesiale;
  3. Norme şi manuale de pictură bizantină: evoluţia erminiilor;
  4. Importanţa şi necesitatea criteriilor de recunoaştere şi evaluare a picturii bizantine pentru iconografia ortodoxă actuală: tensiunea între fidelitatea eclesială şi libertatea artistică individuală şi locală.

La Congresul Internațional de Teologie vor participa reprezentanți ai instituțiilor de stat, preoți, profesori și specialiști în Artă Sacră din țară și din străinătate.

De asemenea, vor fi prezenți și participanți de la Conferința Națională Unitate Dogmatică și Specific Național în Pictura Bisericească, organizată de Comisia de Pictură Bisericească.

Duminică, 21 mai, va avea loc și premierea câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie Icoana şi Şcoala mărturisirii și ai Concursului Naţional Icoana ortodoxă –lumina credinţei (ediția a VI-a).

Evenimentul are loc în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…