Conferințele semestriale preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor

Prima conferință preoțească semestrială de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor din acest an a avut loc la Mănăstirea Știubieni și i-a reunit pe preoții din Protopopiatul Săveni. Întâlnirea, care a fost condusă de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească la care a participat și un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Constantin Macuc, protopop al Protoieriei Săveni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt despre rolul mirenilor în biserică, pornind de la exemplul Sfinților Martiri Brâncoveni: „Mirenii în Biserică nu sunt cu nimic mai prejos decât noi, arhiereii și preoții, având sarcina lor specifică, reală, de manifestare a prezenței în Biserică, de participare la viața ei și mărturisire a cuvântului adevărului. Momente de mărturisire ca cele ale Sfinților Martiri Brâncoveni au loc atât în viața clericilor, cât și în viața mirenilor. Nădăjduind în mila Domnului, să formăm această realitate sacră numită poporul lui Dumnezeu – preot și credincioși în parohie, stareț și obște monahală în mănăstiri, având în mijlocul lor arhiereul rânduit, care să meargă ca o cavalcadă sfântă spre taina Împărăției Cerurilor”.

După slujbă a avut loc întrunirea propriu-zisă, în cadrul căreia s-a prezentat referatul „Relațiile dintre Familia Brâncoveanu și Cantacuzini” de către părintele Mihai Tănase. De asemenea s-a prezentat un film și au avut loc discuții între ierarh și preoții prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente