Conferințele preoțești din eparhia Aradului au fost dedicate Anului Omagial 2022 și Bicentenarului Teologiei Arădene

În cele patru protopopiate din eparhia Aradului s-au desfășurat săptămâna aceasta conferințele preoțești de primăvară. Acestea au fost dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Bicentenarului Teologiei Arădene.

În fiecare protopopiat au fost prezentate prelegeri cu tematica „Importanța Facultății de Teologie pentru parohie. Tradiție, Misiune, Cultură teologică la Arad”.

În Protopopiatul Arad, Părintele Profesor Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, a prezentat referatul: „Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad în actualitatea Bisericii și a Universității”.

„Facultatea de Teologie Ortodoxă sintetizează la cel mai înalt nivel întreaga tradiție arădeană, fiind singura Facultate din Mitropolia Banatului. Aici este locul de formare a celor care slujesc și vor sluji altarele bisericilor Arhiepiscopiei. Aici este locul în care poate fi găsită o expertiză teologică la diversele provocări ale lumii. Din această perspectivă, relația dintre Facultate și parohii este esențială. Dacă Facultatea e puternică, parohiile vor fi puternice!”, a subliniat Părintele decan.

La conferința din Protopopiatul Ineu, Părintele Profesor Ioan Tulcan a vorbit despre „Importanța Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad pentru pastorația și misiunea Bisericii”. El a subliniat că principalele coordonate ale instituției au fost conștiința continuității în timp a tradiției teologiei arădene, dimensiunea misionară, concretizarea misiunii și dimensiunea ecumenică a acesteia.

În Protopopiatul Lipova, Părintele Profesor Constantin Rus a prezentat referatul „Importanța Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în formarea preoților și misiunea culturală a Bisericii”.

La conferința din Protopopiatul Sebiș, Părintele Profesor Vasile Vlad a vorbit despre „Semnificațiile teologice-spirituale și culturale ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad”.

Părintele profesor a subliniat importanța cercetării bibliotecilor, menționând că Biblioteca Facultății de Teologie din Arad are în componența sa 22.000 de volume și 2000 de volume în limbi străine digitalizate.

Conferințele preoțești din eparhia Aradului au subliniat importanța învățământului teologic pentru parohii și au identificat moduri concrete de conlucrare pastoral-misionară și culturală pentru intensificarea vieții bisericești din parohii.

La lucrările conferinţelor au participat ierarhi, profesorii de la teologie, preoți și diaconi arădeni.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad împlinește anul acesta două sute de ani de existență.

Vezi și:

Foto: Arhiepiscopia Aradului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente