Conferințe preoțești la Durău

78 de preoți, 72 de preotese și 53 de copii din protopopiatele Piatra Neamț și Târgu Neamț au fost prezenți, în perioada 8-10 septembrie, la o nouă serie a conferințelor semestriale preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, participanții la conferință l-au avut în mijlocul lor și pe pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, care a susținut o conferință pe tema familiei preotului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Conferințele semestriale preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Iașilor au continuat la Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău în perioada 8-10 septembrie cu întâlnirea preoților, alături de soțiile și de copiii lor, din protopopiatele Piatra Neamț și Târgu Neamț. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Pentru preoții participanți, conferința a avut cinci sesiuni de lucrări desfășurate de-a lungul celor trei zile: „Sfinții Împărați Constantin și Elena – prezență a familiei creștine în misiunea Bisericii”, „Preotul și preoteasa – părinți în familie și în parohie”, „Preotul și preoteasa, ca slujitori ai Bisericii”, „Preotul și preoteasa, ca părinți ai propriilor copii”, „Preotul și preoteasa, ca soț și soție”. Pentru doamnele preotese, programul a fost puțin diferit, sesiunea I fiind: „Bucuria de a fi împreună” – sesiune de cunoaștere a participantelor, iar sesiunea a IV-a având titlul: „Cum percep copiii iubirea părintească – ce oferim și ce primim?”. Preoții participanți au fost însoțiți la conferință și de părinții protoierei ai protopopiatelor din care fac parte.

„Chemarea noastră este de a fi mereu în progres”

După desfășurarea primelor sesiuni de lucru, în care cuvântul de deschidere i-a aparținut Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, a urmat în ziua de 9 septembrie conferința susținută de pr. Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și tată a 13 copii.

„Noi, oamenii, ne aflăm întotdeauna pe un traseu care nu are sfârșit. Cine spune că este un om care a ajuns la măsura preoției, la măsura realizării spirituale sau familiale, înseamnă că nu a înțeles nimic din taina existenței umane. Chemarea noastră este de a fi mereu în progres, fiindcă e loc mereu de mai bine și avem încă multe de învățat, indiferent pe ce treaptă ne-am afla. În plus, trebuie să avem mereu conștiința că ne aflăm la o măsură foarte mică față de cea care ne este cerută de Dumnezeu”, a spus în debutul cuvântului său invitatul special al conferinței de la Durău. În continuare, părintele Vasile Mihoc a intrat în subiectul temei propuse, subliniind legătura de nezdruncinat dintre familia preotului și familia cea mare a acestuia – parohia: „Preotul ortodox face pastorație cu toată căsnicia lui, și face lucrarea de soț și de tată cu toată preoția lui. Nu există opoziție între a fi soț și tată de familie și faptul de a fi părinte al comunității. Un preot este tată al copilului său natural de două ori: o dată ca tată trupesc și o dată ca tată spiritual”.

Conferința a continuat în seara zilei și în ziua următoare cu celelalte sesiuni de lucru, dar și cu alte activități: vizionarea de filme, participarea la ateliere tematice, rugăciuni în comun, discuții la lumina focului de tabără și s-a încheiat cu concluziile în plen și cu vizionarea unor fotografii efectuate de-a lungul manifestării.

Ultima conferință preoțească din acest an de la Durău se va desfășura în perioada 16-18 septembrie și va fi organizată pentru preoții care au optat să vină fără doamnele preotese, precum și pentru preoții tineri care au fost hirotoniți anul acesta, după cum ne-a declarat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Tema întâlnirilor preoțești semestriale din Arhiepiscopia Iașilor din acest an este dedicată Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și are ca principale obiective oferirea de cunoștințe și exemple vii în ceea ce privește îndeplinirea rolului de părinți în familie și parohie, descoperirea frumuseții vieții de familie în familia de acasă și în familia-parohie și înnoirea bucuriei de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, prin dialog și rugăciune.

Vecernie arhierească în Călugăreni – Poiana Teiului

Marți, 10 septembrie, după încheierea conferinței preoțești de la Durău, IPS Mitropolit Teofan a poposit în mijlocul credincioșilor parohiei „Sf. Dimitrie” din satul Călugăreni – Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău, unde a oficiat slujba Vecerniei. Bucuria micii comunități păstorită de pr. Costel Ștefan a fost cu atât mai mare cu cât, în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mărturisit că biserica din Călugăreni este unul dintre lăcașurile de cult ce-i sunt dintre cele mai apropiate sufletește: „Bisericuța dumneavoastră, de prima oară când am văzut-o, mi-a rămas întipărită în minte. Poziționarea ei lângă lac este atât de frumoasă și iese atât de mult din obișnuitul locului unde sunt amplasate biserici, încât odată ce o vezi, nu o uiți ușor. Eu nu am uitat deloc acest loc, și cu gândul am coborât aici de fiecare dată când am trecut prin zonă. De aceea m-am bucurat când părintele dumneavoastră paroh m-a invitat să slujesc astăzi în această bisericuță, odihnindu-mă atât la privirea acestor minunate locuri, cât și la întâlnirea cu sufletele dumneavoastră frumoase”.

Satul Călugăreni, altădată comună, este unul dintre cele aproape 20 de sate strămutate din albia actualului lac de acumulare Izvorul Muntelui. Situat în vecinătatea viaductului de la Poiana Largului, actualul sat Călugăreni este format din 27 de case ce reprezintă adăpostul familiilor rămase în urma strămutării dintre anii 1950-1960. Actuala bisericuță a călugărenilor, al cărei aspect este apropiat de cel al unei case, a fost finalizată în anul 1973. Din luna august a anului 2011, la parohia Călugăreni slujește părintele Costel Ștefan.

Comentarii Facebook


Știri recente