Conferințe despre Taina Botezului la Bruxelles

În Duminica Rusaliilor, în data de 12 iunie 2011, dupa oficierea Sfintei Liturghii, Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, a Reprezentantei BOR pe lângă instituțiile europene a găzduit doua conferinte despre Sfânta Taina a Botezului, informează orthodoxero.eu. Evenimentul este primul dintr-o serie de astfel de întâlniri, care-și propun să aducă în atenția credincioșilor învatatura Bisericii despre Botez si Cununie, precum și sa propună soluții problemelor practice actuale legate de întelegerea, savarsirea si asezarea in realitatea acestor Sfinte Taine.

In prima parte a întâlnirii, Pr. Lect. Univ. Dr. Patriciu Vlaicu a explicat celor prezenți semnificațiile rânduielilor liturgice dinaintea săvârșirii Tainei Botezului: rugăciunea la punerea numelui, necurăția femeii după naștere, exorcizarile, lepadarea de satana si unirea cu Hristos pe care o face cel ce vine sa se boteze, daca este adult, sau nasul, in numele lui, daca este vorba despre un prunc. Apoi, Pr. Lect. Univ. Dr. Sorin Selaru a explicat semnificatia, continutul profund a ceea ce se întâmplă in Taina Botezului: alipire de Trupul tainic al lui Hristos, care este Biserica, dar și începutul unui proces foarte complex ce se prelungește în săvârșirea celorlalte doua taine de inițiere – Mirungerea si Euharistia – si care este deschis spre crestere pe tot parcursul vietii.

Ambii vorbitori au subliniat ca atat Taina Botezului cat si Taina Cununiei, sau a Incununarii, nu trebuie sa fie reduse la statutul de simple evenimente private, la care sa ia parte doar rudele si apropiatii celor ce se boteaza ori se cununa. Dimpotriva, ambele momente au un profund caracter eclezial si, ideal, ar trebui sa aiba loc in mijlocul comunitatii in care cel nou botezat intra, respectiv in care cei ce se cununa se angajeaza sa duca impreuna lupta cea buna, spre mantuire.

Comentarii Facebook


Știri recente