Conferința „Spovedanie și educație” la Timișoara  

 

Conferința „Spovedanie și educație”, susținută de părintele conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, s-a desfăşurat marți, 12 aprilie 2016, în Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara. Acţiunea s-a înscris în cadrul programului de comunicări prepascale organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, Filiala Timişoara.

La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele prof. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice, studenți, dar și un număr mare de tineri și credincioși timișoreni, informează Răzvan Fibișan, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.

Părintele conf. dr. Vasile Vlad a abordat tema „Spovedanie și educație plecând de la etimologia cuvântului „educație”.

„Termenul de „educație” vine de la latinescul educatio, educationis și înseamnă „creștere”, iar verbul „educo, -are” înseamnă „a face să crească”. Dacă acest verb este trecut la categoria a III-a, el ar avea următoarele înțelesuri: „a scoate, a face să iasă, a da la iveală, a naște, a înălța”. Cu alte cuvinte, educația are menirea să scoată, să dea la iveală ceea ce deja purtăm întru noi. În această ordine de idei, plecând de la cuvintele Sfântului Iustin Popovici referitoare la intrarea Maicii Domnului în Biserică, prunca Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, pentru a primi nu numai educație, în accepțiunea simplă a cuvântului, ci și o sfântă educație, o creștere în harul lui Dumnezeu, adică o creștere în sfințenie. Sfântul Nicolae Cabasila arată, în acest sens, că Fecioara Maria s-a dus în Biserica legii, ca să viețuiască întru cele sfinte. Petrecând în Sfânta Sfintelor, ea a pus în inima sa urcușuri de așa natură, încât L-a tras pe Dumnezeu din cer. Mai mult decât atât, Dumnezeu văzând urcușul Fecioarei, și-a făcut din Fecioară, ca dintr-un aur, o făptură connaturală Lui, în așa fel încât, El a armonizat demnitatea Sa dumnezeiască cu plăsmuirea mâinilor Lui. Educația, în sensul cel mai profund al cuvântului, este doar în legătură cu sfințenia. Așadar, actul educației este, în spațiul Bisericii, mult mai mult decât un act informativ, întrucât el reorganizează viața, asumând modul de viețuire, pe coordonatele”, a spus părintele.

Totodată, părintele profesor a subliniat faptul că, în actul spovedaniei, preotul „lucrează” preoția lui Hristos, cu alte cuvinte preotul readuce omul în cer, unind umanitatea cu divinul.

„Când preotul spovedește, el nu face lucrul său, ci lucrul lui Hristos. De aceea, la spovedanie, preotul nu se mai găsește cu priceperea, cultura, cu psihologia și cu știința sa, ci acolo, preotul se află în situația de a da cuvântul lui Dumnezeu către cel ce se spovedește. Acolo, nu mai există un dialog psihologic, un dialog de la om la om, ci o realitate care îl depășește și pe preot, ca om, și pe cel ce se spovedește. Acolo, este, de fapt, o întâlnire cu Dumnezeu”, a subliniat pr. conf. dr. Vasile Vlad.

În încheierea conferinței, corul studenților teologi, condus de către părintele Laurian Popa, a susținut un recital coral de imnuri specifice perioadei Postului Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente