Conferința Speranță întru Credință. Eveniment dedicat mărturisitorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste

Mărturisitorii Ortodoxiei din închisorile comuniste au fost comemorați astăzi la Mănăstirea Sfânta Cruce – Caraiman din județul Prahova.

În debutul manifestării din 10 mai 2017 a fost oficiată Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire. A urmat Conferința Speranță întru Credință, organizată de Penitenciarul Ploiești în colaborare cu Biserica Ortodoxă Română.

În deschidere, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanu, Episcop vicar Patriarhal, a transmis mesajul Patriarhului României.

Lumina martirilor trebuie comemorată cu recunoştinţă şi veneraţie, ea fiind totodată izvor de putere spirituală în viaţa şi misiunea Bisericii astăzi.

Învăţăm de la aceşti mărturisitori şi martiri din timpul regimului comunist că iubirea lor pentru Hristos este mai tare decât teama de suferinţă şi de moarte, a transmis Preasfinția Sa.

Evenimentul a fost moderat de Magdalena Toma, director adjunct al Penitenciarului Ploiești.

Au mai conferențiat Pr. Prof. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie din Sibiu și Pr. Florin Smarandi, Coordonator la Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit părintelui Constantin Rădulescu de la Peniteciarul Ploiești, citat de Radio Trinitas, evenimentul de la Caraiman a pus în lumină jertfa slujitorilor Bisericii.

Dacă la începutul Bisericii se rugau prin catacombe, în secolul douăzeci s-a întâmplat ca mulți dintre preoții creștini să oficieze Sfânta Liturghie prin închisori, în condiții vitrege, sub regimul comunist ateu, a adăugat Pr. Constantin Rădulescu, slujitorul Capelei de la Peniteciarul Ploiești.

Conferința Speranță întru Credință se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente